Dostupni linkovi

Četiri godine od tragedije u "Kontrastu"


Građani i porodice nastradalih na otkrivanju spomenika simboličnog naziva "Stepenice do kojih se ne može", Novi Sad, 1. april 2016.
Građani i porodice nastradalih na otkrivanju spomenika simboličnog naziva "Stepenice do kojih se ne može", Novi Sad, 1. april 2016.

Četiri godine posle smrti šest mladih ljudi u požaru u novosadskoj diskoteci "Kontrast" na tom mestu otkriven је spomenik. Ovo obeležje nije prvo koje je u gradu postavljeno zbog izgubljenih mladih života.

Još jedno spomen-obeležje otkriveno je u Novom Sadu. I ovo kao i prethodno podseća na izgubljene živote u požarima. Pre četiri godine u požaru u diskoteci "Kontrast" nastradalo je šest mladih ljudi, dok je pre osam godina u kafiću "Laundž", u samom centru grada, život je izgubilo osmoro mladih.

Na otkrivanju spomen-obeležja žrtvama požara u "Kontrastu", otac nastradale Tamare Miladinović, Branko, rekao je da moramo učiniti sve da se slične tragedije više nikom ne dese.

"Verujte mi, nismo još uvek svesni šta nam se događa. Jedno je sigurno, moramo sve učiniti da se ovakva tragedija ne ponovi i da se ni jedna porodica ne zavije u crno", naglasio je on.

Spomenik koji nosi simboličan naziv "Stepenice do kojih se ne može" ideja je arhitekte Ivane Sovilj i predstavlja protivpožarne stepenice kojima se ne može prići. Na njemu je i ploča sa imenima nastradalih.

Na otkrivanju spomenika bio je prisutan i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. On je naglasio da moramo prihvatiti odgovornost.

Porodice nastradalih na otkrivanju spomenika u Novom Sadu, foto: Norbert Šinković
Porodice nastradalih na otkrivanju spomenika u Novom Sadu, foto: Norbert Šinković

"Izvinite jer smo svi odgovorni, odgovorni smo kao društvo. Moja poruka Novosađanima, ali i celom društvu, je da se ne pravimo kao da se ovo desilo nekome drugom i negde drugde, već da se ovo desilo nama", rekao je on.

Spomenik je visok sedam metara i ofarban je u crveno.

U tragediji život su izgubili Zoran Ignjatović, Marko Pavlović, Renato Vuković, Milena Dalmacija, Tamara Miladinović, Marina Aničić.

Vlasniku "Kontrasta" Alojzu Ganiću sud je izrekao četiri godine zatvora zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti.

Zakupci lokala Slaviša Stanišić i Dejan Ratković, dobili su devet odnosno sedam godina zatvora, dok je električar Miroslav Papuga, osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od devet godina.

Sudski proces vođen je i protiv načelnice novosadske turističke inspekcije, Radoslave Rončević. Presudom Osnovnog suda oslobođena optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

Skupština Srbije kao reakcija na ove događaje a na inicijativu građana usvojila je dopunjen Zakon o zaštiti od požara poznatog kao "Tamarin zakon".

Taj zakon predviđa bolju kontrolu u oblasti bezbednosti objekata, prvenstveno ugostiteljskih, ali i onih u kojima se okuplja veći broj ljudi.

XS
SM
MD
LG