Dostupni linkovi

Izmještanje Filermose: političko ili kulturno pitanje


Bogorodica Filermosa
Bogorodica Filermosa
Nakon odluke SO Cetinje o izmiještanju Ikone Bogorodice Filermose iz Plave kapele, čuvena relikvija biće smještena u pećinu iznad Cetinjskog manastira.

Deklaraciju su podržali DPS, SNP, Liberalna i Građanska partija.

Odbornici SDP-а glasali su protiv načina na koji je Deklaracija donešena, a povodom odluke cetinjskih vlasti negodovala je CPC. U toj crkvi tvrde da iza svega stoji Srpska pravoslavna crkva.

Obrazlažući inicijativu DPS, odbornik te stranke Aleksandar Bogdanović kazao je da Ikona kao veoma važan eksponat nije turistički valorizovana.

On je podsjetio i na to da su predstavnici Malteškog reda u čijem posjedu je ikona nekada bila, u nekoliko navrata ukazivali na to da ikona Boginje Filermose nije smještena na odgovarajući način.

Nedopustivo je raspravljati i još problematičnije - odlučivati o izmiještanju Ikone Bogorodice Filermose, a da prethodno nije konsultovana struka, kaže Milorad Mrđenović, odbornik SDP, koja je glasala protiv načina na koji je Deklaracija usvojena u cetinjskoj skupštini.

"Dakle, to je po bezbroj puta jedna ozbiljna tema tretirana na neozbiljan način, i onda se na to gleda politički – da to nekome iz nekog razloga treba. Mi pojma nemamo o čemu se radi... Za tu lokaciju, koju su oni predložili ja ne mogu da budem ni za ni protiv. Odnosno ne ja, nego SDP. Mi smo zahtijevali, tražimo i tražićemo da prvo struka kaže svoj sud. Ali struka sveobuhvatna, od kulturne, turističke, geofizičke s obzirom na to da je pećina u pitanju"
, kaže Mrđenović.

Izmiještanje Ikone Boginje Filermose je dil nekih dijelova vrha vlasti i Srpske pravoslavne crkve, tvrde u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

"Apsolutno ta odluka ima političku pozadinu. Mi smo za ovu Deklaraciju saznali dva dana prije zasjedanja. Znači da se to radilo iza leđa
Cetinjski manastir, arhivska fotografija
građana. Za tako važnu stvar trebalo bi, svakako da se raspiše javna rasprava. To je jedan totalno ignorantski odnos prema volji građana Cetinja. Mi nijesmo protiv hrama, ali jesmo da se narušava staro jezgro Cetinja i jesmo da se iznad ćivota Svetog Petra gradi nešto što ruži naše lice. Zamislite koja je to nečistota, 400 hiljada očekivanih turista koji imaju neke svoje biološke potrebe i treba da ih obave direktno iznad ćivota Svetog Petra"
, kaže Sreten Vujović.

SPC se oglušila i o poziv Cetinjana da se zaboravi na to ko je Srbin, a ko Crnogorac, a sve u cilju očuvanja duhovnosti stare prijestonice Crne Gore.

"Iako sam direktno govorio o tome da treba da zaboravimo nacionalne podjele u ovom trenutku, jer je ugroženo nešto mnogo važnije, ostali smo bez ispružene ruke od strane Srpske pravoslavne crkve. Jedini komentar koji na to imam je moje lično mišljenje, a ne stav institucije, da izgleda da se pećinski ljudi na kraju moraju vratiti u pećinu."


Za bivšeg kustosa Njegoševog muzeja Krsta Mijanovića pećina iznad Svetog Petra Cetinjskog, kao rješenje za Ikonu Boginej Filermose je skandalozno.

"Manastir i areal oko njega, koji je isto pod zaštitom, što zaboravljaju svi ovi što donose ovakve odluke, je lična karta ne samo Cetinja, već i Crne Gore. I zaista je skandalozno lijepiti na nju bilo kakve fotografije, odnosno na nju nalijepljivati, pogotovo ako su to opšte hrišćanske relikvije. Iznad Svetog Petra nema mjesta za bilo koje druge svečeve. Do Boga jedinoga, što bi se reklo u narodnoj poeziji"
, objašnjava Mijanović.

Osim narušavanja kulturnog i istorijskog jezgra prijestonice, postoji i niz praktičnih problema u vezi sa izmiještanjem Ikone Boginje Filermose u pećinu iznad Cetinjskog manastira.

"Pitam se kako gore smjestiti prateće objekte? Jer ako mi računamo, a računaju izgleda tvorci te ideje, da će tu samo trebati ubuduće da ispružimo ruku i da će samo da kaplje novac, kao prosjacima, od hodočasnika kojih će biti hiljade i hiljade. Ja se pitam đe će oni. Đe će oni onovne fiziološke potrebe da obavljaju."

Ikona Bogorodice Filermose jedna je od najznačajnih hrišćanskih relikvija, nekadašnja zaštitnica ostrva Rodos i zaštitnica Suverenog Vojnog Malteškog Reda. Smatra se da ju je naslikao sam Jevanđelista Luka u Jerusalimu, a njena istorija je zapisana tek od 11. vijeka, kada su je Jovanovci donijeli na Rodos na brdo Filermo.

U Crnu Goru je ikona stigla u aprilu 1941.godine, gdje se nalazi do danas.
XS
SM
MD
LG