Dostupni linkovi

Češki izbori: "Srednji prst" za predsjednika


Instalacija češkog umjetnika Davida Černija
Instalacija češkog umjetnika Davida Černija
Kipar David Černy ponovno je uzburkao javnost. Ovaj put postavivši ruku s podignutim srednjim prstom usmjerenim prema Hradčanima, sjedištu češkog predsjednika. “To je najjasnija poruka Milošu Zemanu uoči izbora”, kaže umjetnik.

David Černy ne zna ništa o diplomatiji, što je dokazao nekoliko puta. A najjasnije skulpturom koju je napravio za sjedište EU, gdje je Italiju prikazao kao prljavi klozet čučavac, a Njemačku kao mrežu autoputeva koja odslikava simbol svastike.

U ponedjeljak, 21.oktobra, medjutim svoj smisao za političku satiru podigao je (ili spustio, ovisi od ukusa) na do sada najviši, odnosno najniži nivo. Na Vltavi, usred Praga, instalirao je skoro 10 metara visoku skulpturu ljubičaste boje.

Plastična ruka s podignutim srednjim prstom, izravno usmjerenim ka Praškom Hradu, gdje su stolovali kraljevi, a sada boravi češki predsjednik Miloš Zeman. Srednji prst, za kojeg kipar kaže da je “simbol sam za sebe”, dugačak je skoro pet metara.

U kratkom razgovoru za češke medije, David Černy kaže kako se već dugo bavi razmišljanjima o tome što to radi čovjek kojeg je na mjesto predsjednika izabralo 55 odsto gradjana ove države.

“Došao sam do zaključka da je to što Zeman radi nepristojno i da ruši demokratiju”, kaže Černy koji se, sukladno tome odlučio i reagovati instalacijom na Vltavi.

Umjetnik nije želio otkriti ko mu je bio model za skulpturu koja pluta na rijeci, ali je pojasnio kako je “vrisak na uzbunu protiv državne politike, korupcije i samog Zemana, bivšeg ljevičara kojeg je sada opila moć”.

Za Davida Černog njegovo posljednje djelo, čije ime nije pristojno objaviti, posvećno je i ovdašnjoj Komunističkoj partiji koja bi baš na ovim izborima mogla ponovno ući u vlast. Češka bi time postala prva zemlja nekadašnjeg istočnog lagera u kojoj bi komunisti, uz to nereformirani, mogli ponovno (djelimično) upravljati zemljom.

"Ja sam zgrožen mogućnošću da se, nakon 23 godine, komunisti vrate na vlast, i šokiran činjenicom da im Zeman u tome pomaže”, kaže David Černy, umjetnik koji nastavlja tradiciju češke kulturne pobune iz vremena vladavine Sovjeta u ovoj zemlji. A skulptura je bila najčešći umjetnički izraz tog vremena.

Kao i većina djela Davida Černog i ovaj “srednji prst” izaziva potpuno oprečna mišljenja. Ili su ljudi oduševljeni, ili preziru instalaciju smatrajući je sramnom. Baš kao jedan od čitalaca Hospodarskih novina koji optužuje skulptora da je zemlju izvrgao medjunarodnom podsmjehu.

No, analitičari kažu da “srednji prst” točno odražava sve snažnije frustracije Čeha i rastući osjećaj da “Baršunasta revolucija” iz 1989.godine nije uspjela ispuniti obećanja.
XS
SM
MD
LG