Dostupni linkovi

Čekaju li Srbiju prevremeni izbori i Vučić kao novi premijer


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Hoće li Srbija ove godine ponovo ići na izbore? Srpska napredna stranka, noseći stub vladajuće koalicije, na to pitanje ne daje jasan odgovor, njeni manji partneri u vlasti uveravaju da izbora neće biti jer navodno nema ni razloga za njih, ali poznavaoci srpske partijske scene nisu uopšte sigurni u to.

Povodom upornih spekulacija da će ove godine biti prevremenih izbora i tvrdnji nekih medija da je prvi čovek Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić doneo konačnu odluku da ih raspiše u aprilu ili u septembru, poslanica Srpske napredne stranke i članica Predsedništva te partije Jadranka Joksimović za Radio Slobodna Evropa kaže:

"Verujem da izbora neće biti sve dotle dok politika ove Vlade, koju je promovisala pre svega Srpska napredna stranka, kao okosnica vlade, bude imala podršku u vladi. Onog trenutka kada to ne bude više tako, onda bi trebalo da se ide na izbore, a ja ne verujem da će to biti ove godine. Naravno, u izbornoj kampanji smo stalno, ali ne vidim da bi to trebalo ove godine da se desi ".

Lideri manjih partijskih aktera u vladi takođe tvrde da je koalicija stabilna i da ne vide nikavu potrebu za održavanjem vanrednih izbora, ali se, ipak, čini da se u redovima Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije može osetiti strepnja od novih izbora. Oni bi, nema nikakve sumnje u to, po ove dve stranke, pogotovo po „regionalce“ svakako bili visoko rizični, pa će Mlađan Dinkić izjaviti, verovatno projektujući svoje političke preferencije, da je verovatnoća da se izbori održe ravna jednom promilu.

Ni premijer Ivica Dačić, kome su naprednjaci, kao “kingmejkeru”, post predsednika vlade morali ponuditi da bi došli na vlast, takođe nije za nove izbore; naime, iako njegova stranka ne stoji loše, teško je verovati da bi u novoj postizbornoj podeli karata, u okolnostima Vučićeve enromno narasle popularnosti na talasu galopirajuće antikorupcijske čistke, opet bio predsednik vlade.

Talas popularnosti

Sagovornici Radija Slobodna Evropa i dobri poznavaoci srpske političke scene, smatraju, međutim, da su vanredni izbori ove godine i te kako izgledan scenario. Naprednjaci i njihov lider Aleksandar Vučić svakako bi ih iskoristili da kapitalizuju dobar rejting, odnosno, da otklone mogućnost da ih manji partneri ucenjuju, kaže za Radio Slobodna Evropa Slaviša Orlović, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Vlada Srbije
Vlada Srbije
“Znamo da je ova vlada sklepana na brzinu, sa akterima koji su prethodno jedni druge optuživali i jedni drugima pretili hapšenjem ako dođu na vlast. I sada ima dosta elemenata koji su sve vreme na granici konflikta, kao što je zadiranje u ozbiljniju borbu protiv korupcije koja bi dotakla i neke aktere iz same vlade ili sa njima povezane firme”, ocenjuje ovaj analitičar, a na pitanje da li je glavni motiv prevremenih izbora, konsolidovanje SNS-a i jačanje Vučića slabljenjem Dačića, ovako odgovora:

“To je jedan od razloga. Naime, u postojećoj preraspodeli moći mislim da prvi potpredsednik Vučić nema probleme sa Dačićem, možda je pre obrnuto, tako da sama ta činjenica izvučena iz konteksta nije dovoljna, ali u kontekstu ukupnih razloga i taj je jedan od”.

I politički analitičar Vladimir Goati veruje u opciju vanrednih parlamentarnih izbora koji bi doveli do adekvatnije podele najvažnijih uloga u novoj vladi.

“Jasno je da Srpska napredna stranka želi da na ovom talasu popularnosti obezbedi veći uticaj, da kvantifikuje tu svoju nadmoć, bez takvih koncesija da čovek iz neke druge stranke bude premijer. Verovatno je težnja predsednika SNS-a da to i personalizuje, da bude nosilac liste i da postigne bolji rezultat a, konsekventno, i bolju i drugačiju podelu unutar nove koalicije. SNS bi imala mnogo robusniju većinu, ali je jasno da bi i sledeća vlada bila koaliciona jer nema šanse da ijedna partija dobije apsolutnu većinu”, kaže Goati.

Aleksandar Vučić, prema svim vox populi sondažama apsolutno najpopularniji političar u Srbiji, udarcem prevremenih izbora ubio bi nekoliko muva. Verovatno bi sam seo na premijersku stolicu, imao daleko neprikosnoveniju većinu u parlamentu, ne bi ga ucenjivali manji partneri u vladi, pa bi antikorupcijskom metlom mogao čistiti u svačijem dvorištu, a, kako ukazuje Goati, bila bi to i šansa da se legitimizuje kao novi lider izlaskom iz senke aktuelnog predsednika Srbije, na krilima čije predsedničke pobede je sa SNS-om i došao na vlast.
XS
SM
MD
LG