Dostupni linkovi

Čekaću te i na minus 30


Sjenica je najhladniji grad u Srbiji, pa se često u zimskom periodu ubraja medju najhladnija mesta i u Evropi. Zime su oštre, duge i ledene, a zbog visokog snega i hladnoće gde temperatura prelazi i munus 30, Pešter i Sjenica poznati su kao „srpski Sibir“.

Sjenica je u kotlini na nadmorskoj visini od 1.200 metara, okružena je planinama Jadovnik, Ozren, Ninaja, Golija, Zlatar, i sa takvim položajem ona je idealno mesto za stvaranje takozvanog jezera hladnog vazduha, objašnjava hladne zime u Sjenici šef Meteorološke stanice u ovoj opšini Fadil Mahmutović.

„Uz dodatni uslov da ima snežnog pokrivača, i da su noći vedre i tihe bez vetra, jer je tada hladjenje vazduha od podloge najintezivnije. Hladni vazduh kao teži spušta se u najniže delove kotline i tamo se obrazuju te niske temperature. Ako samo jedan od ovih uslova nije ispunjen neće biti niskih temperatura. Ako je oblačno, onda taj oblačni kišobran se ponaša kao kaput i ne dozvoljava tako niske temperature. U Sjenici nema mešanja vazduha pa se u ovoj kotlini zadržva hladni vazduh, pa ćemo sigurno i u petak u jutarnjim satima imati jako nisku temperaturu.“

Mahmutović objašnjava da zima u Sjenici realno traje pet, a leto mesec i po dana, pa meštani ovog kraja sa pripremama za sledeću zimu počinju čim se prvi sneg otopi. A recept je kažu naši sagovornici:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00
Direktan link

„Uglavnom se namirimo od Mitrovdana do Djurdjevdana što nam treba, jer nikad' se nezna kad možemo sići po namirnice“, priča Bajro Muhović iz sela Ursule.

Koliko su ovde zime duge i hladne govori anegdota koji Sjeničaci i gorštaci sa Peštera rado prepričavaju. Kada momak zakazuje devojci sastanak, ako je ljubav prava, on joj kaže: "Čekaću te i na minus 30."

XS
SM
MD
LG