Dostupni linkovi

„Čas bez knjiga“ na jugu Srbije


Ilustracija
Ilustracija
"Čas bez knjiga" kao još jedan protest zbog nedostatka udžbenika na albanskom jeziku održan je u osnovnim i srednjim školama u Preševu i Bujanovcu. Neposredan povod bila je zaplena knjiga u osnovnoj školi u selu Rajince, gde je prema objašnjenju Koordinacionog tela Vlade Srbije za Bujanovac, Preševo i Medveđu, zaplenjeno 5.060 udžbenika koji nisu imali odgovarajuću, prateću dokumentaciju.

U protestu je učestvovala i škola „Sezai Suroi“ iz Bujanovca. Direktor, Zejni Fejzulahu, rekao nam je da je osnovni problem nedostatak knjiga za srednje škole, na šta su želeli da ukažu nadležnom Ministarstvu prosvete.

„To je bio jedan, da ga tako nazovem, najmekaniji mogući protest. Sve škole u kojima se nastava sluša na albanskom jeziku, protestovale su na prvom času 10, 15 minuta. To je bio protest upozorenja Ministarstvu, da malo otvore oči i da nam izađu u susret pošto za osnovne škole imamo neke udžbenike, a za srednje, na žalost, nemamo ni jedan udžbenik na albanskom jeziku. Bilo bi dobro da Ministarstvo prosvete malo više obrati pažnju na učenike koji nastavu slušaju na albanskom jeziku“, kaže Fejzulahu.

Predsednik Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoran Stanković kaže da nema ništa novo da doda na ovu temu i ponavlja da za nabavku knjiga postoji procedura što je na nedavnom sastanku preneo i političkim predstavnicima Albanaca s juga Srbije.

„Zakoni ove zemlje moraju da se poštuju. Postupak donošenja udžbenika iz Albanije na ove prostore može da se odvija, kao i do sada, preko Nacionalnog saveta Albanaca koji treba da da predlog, zatim to ide u Ministarstvo prosvete Srbije gde nadležna inspekcija vrši uvid u predlog Nacionalnog saveta Albanaca i nakon toga ministar dozvoljava upotrebu tog udžbenika“, rekao je Stanković.

Sporo rešavanje problema

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, rekao nam je da je saglasan da se procedura mora poštovati. On međutim ukazuje da odgovori na njihove zahteve stižu veoma sporo. Kao ilustraciju navodi da je do sada, za tri godine rada Nacionalnog saveta Albanaca, odobreno 60 udžbenika za nastavu na albanskom jeziku što je, kako kaže, deset odsto potreba učenika.
Ragmi Mustafa, foto: Medija centar Beograd
Ragmi Mustafa, foto: Medija centar Beograd

„Dinamika rešavanja ovog problema je tako spora da za 40, 50 godina nećemo rešiti problem... Dajemo dozvolu za jedan, za drugi, za treći udžbenik, te iz Albanije, te onaj prevod, te onaj drugi prevod... kažu pišite zahteve, pišite zahteve... milioni tih zahteva su u arhivama Ministarstva prosvete vlade Republike Srbije. I protestni „Čas bez knjiga“, održan je da bi se pažnja Ministarstva prosvete privukla kako bi u predviđenoj i odgovarajućoj dinamici rešavali probelm udžbenika na albanskom jeziku“, kaže Mustafa.

Nepostojanje udžbenika na albanskom jeziku, dugogodišnji je problem na jugu Srbije, koji u prvi plan dođe sa početkom gotovo svake nove školske godine. „Dajte nam knjige!“, uzvikivali su septembra 2012. godine mladi Albanci na protestu u Bujanovcu.

Šta je rešenje? Kako nam je rečeno u Koordinacionom telu, uskoro se planira sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave oština sa juga Srbije i ministra prosvete. Jedna od tema trebalo bi da bude upravo ubrzanje procedure odobravanja udžbenika na albanskom jeziku.

U međuvremenu predsednik opštine Preševo, Ragmi Mustafa, kaže da se dugoročno rešenje mora pronaći što pre i nudi predlog.

„Jednostavno, može da se izda jedna dozvola da se uvezu udžbenici sa Kosova ili iz Albanije. Da mi znamo iz koje države mi možemo da kupujemo ili da na poklon dobijamo knjige. Da li je to Kosovo ili Albanija? Tako bismo ovaj problem rešili zauvek“, rekao je Mustafa.

Profesor Zejni Fejzulahu, direktor srednje škole u Bujanovcu, koji se u svom radu, zajedno sa kolegama svakodnevno suočava sa problemom nedostatka udžbenika, apeluje na postizanje dogovora, kako bi njegovi đaci, osim iz diktiranih beleški, mogli da počnu da uče i iz knjiga.

„Najbolje rešenje bi bilo da nastavni planovi i programi budu isti i u Srbiji i na Kosovu i u Albaniji i svuda na Balkanu... ali to je dugotrajno rešenje do koga je teško doći. Nama treba odobrenje Ministarstva prosvete da sa Kosova obezbedimo udžbenike, jer nastavni planovi Srbije i Kosova su otprilike isti za mnoge predmete. To je jedno rešenje. Nije idealno. Idealno bi bilo kada bismo mi te udžbenike imali po nastavnom planu i programu Republike Srbije. Međutim, to je skoro nemoguće jer nama za srednje škole nedostaje oko 400 udžbenika na albanskom. Nemamo kadar da ih spremimo“, kaže Fejzulahu.
XS
SM
MD
LG