Dostupni linkovi

Separatista podržava jedinstvenu Ukrajinu


Oleg Carjov
Oleg Carjov

Piše: Tatjana Jarmoščuk, priredila Anamaria Ramač Furman

Na takozvanom “kongresu” narodnih republika Donjecka i Luganjska održanom 24. maja 2014. godine potpisan je dogovor o formiranju “Saveza narodnih republika” - “Novorusije”. Cilj ove tvorevine trebalo je da bude ujedinjenje teritorija koje se nalaze pod kontrolom samoproglašenih narodnih republika. Obje te tvorevine (DNR i LNR)Ukrajina je proglasila za terorističke. Na čelo “Parlamenta” takozvane “Novorusije” postavljen je nekadašnji poslanik Ukrajine Oleg Carjov. U Ukrajini je protiv njega raspisana poternica i pokrenut krivični postupak zbog poziva na separatizam. Ipak, do pomenutog ujedinjenja nije došlo. Sada Oleg Carjov govori o zamrzavanju “parlamenta” “Novorusije” i o „stvaranju jedinstvene Ukrajine”. О tome je razgovarao u intervjuu sa ukrajinskom redakcijom Radija Svoboda.

RSE: Izjavili ste da je projekat “Novorusija” zamrznut. Šta to znači i s čime je to povezano?

Carjov: Nije zamrznut projekat “Novorusija”, zamrznuto je delovanje parlamenta “Novorusije”. Parlament “Novorusije” je formiran putem potpisivanja federativnog sporazuma između DNR i LNR, a ja sam postao predsednik tog parlamenta. On je trebao da usvoji zajedničko zakonodavstvo za DNR i LNR i da izabere vladu DNR i LNR.

Nakon potpisivanja sporazuma u Minsku dogovoreno je da DNR i LNR treba da uđu u sastav Ukrajine sa širokomautonomijom. Ali tamo nigde ne piše da “Novorusija” kao jedinstveni subjekattreba da uđe u sastav Ukrajine. Uzimajući ovo u obzir, da nas ne bi optužili da svojim delima kršimo minski proces, mi smo zamrzli delovanje našeg parlamenta. To znači da nemamo nameru i nećemo usvajati zakone niti birati vladu Novorusije. Poslanici nastavljaju sa radom u okruzima, radi prijemna kancelarija za građanstvo parlamenta “Novorusije”, radi kancelarija našeg parlamenta.

RSE: Prošlo je godinu dana od proglašenja ”Novorusije” ali nisu urađeni nikakvi konkretni koraci. Zašto?

Carjov: Izglasani su simboli i zvanične oznake. Parlament “Novorusije” je bio prvi organ koji je započeo projekat oko davanja humanitarne pomoći nastradalima, usvojen je niz zakona i parlament je aktivno radio do Minskog sporazuma.

RSE: U toku godinu dana nikakvi koraci u vezi sa ujedinjenjem “LNR” i “DNR” nisu načinjeni. U čemu je bio problem? Da li možda lideri nisu mogli međusobno da se dogovore?

Carjov: Problem je bio u tome što mi stvaramo konfederaciju koja počinje da se formira od baze. Mi smo trebali da održimo lokalne izbore da bismo dobili legitiman donjecki i luganski parlament. Mi smo održali ove izbore i potpisali smo sporazum iz MInska. I sada, kada smo postavili sebi za cilj stvaranje jedinstvene Ukrajine, bilo bi suludo graditi suverenu republiku.

RSE: Dakle, glavna Vaša ideja za sada jeste da teritorije koje se nalaze pod kontrolom “LNR” i “DNR” ostanu u sastavu Ukrajine?

Carjov: Osnovni cilj Minskog sporazuma jeste pokušaj da se Ukrajina ujedini putem uklanjanja političkih protivrečnosti i da se zaustave borbena dejstva.

RSE: Kijev insistira na tome da loklani izbori na Donbasu treba da se održavaju u skladu sa ukrajinskim zakonima. Da li se vi s tim slažete?

Carjov: Ja sam bio narodni poslanik Ukrajine оd moje 30-te godine. Samo u ovaj poslednji saziv parlamenta nisam ušao. Tako da za mene važi pravilo - ako ne znaš šta da radiš, radi u skladu sa zakonom. Minski sporazum treba pažljivo da se čita. Trebalo je da usvojimo ukrajinske zakone i da pritom uvažimo želje “LNR” i “DNR”. O tome se direktno govori u Minskom sporazumu. Kao i da se promeni Ustav uz uvažavanje mišljenja “LNR” i “DNR”. Za sada Kijev nije uvažavao mišljenje “DNR” i “LNR”. Želeo bih da podsetim da jedna od tačaka Minskog sporazuma jeste i amnestija. Na žalost, mnogi moji prijatelji se sada nalaze po zatvorima iako u Minskom sporazumu piše da treba da se sprovede amnestija.

RSE: U okvirima tročlane kontakt grupe koja treba da reši situaciju na Donbasu stvorene su tematske podgrupe, i mislim da sada one rade na rešavanju ovih pitanja.

Carjov:Ja sam bio prisutan samo na prvim sastancima između predstavnika Ukrajine i “Novorusije”, ali od početka Minskog sporazuma više nisam bio prisutan na ovim sastancima.

Oleg Carjov je bio ukrajinski poslanik od 2002. godine. Оd 2012. je bio član Partije regiona bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča kojeg je u potpunosti podržavao. Kritikovao je narodnu Revoluciju dostojanstva u Kijevu 2013/14 godine. Često je optuživan za ukrajinofobiju i separatizam.

XS
SM
MD
LG