Dostupni linkovi

Čapljina: Pripadnici i pripadnice OS BiH odlaze u misiju u Afganistan


Jedinica OSBiH kao podrška miru u Afganistanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Jedinica OSBIH kao podrška miru u Afganistanu

Za četrdeset i pet pripadnika i pripadnica Pješadijske jedinice, iz sastava 4. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u petak je u Čapljini, u kasarni OS BiH „Božan Šimović“, upriličena svečanost ispraćaja u misiju u Afganistan.

Kako su saopćili zvaničnici OS BiH, riječ je o prvoj rotaciji bh. vojnika u novoj misiji koalicionih snaga, od 1. januara 2015. godine, pod nazivom „Odlučna podrška“ u Islamskoj republici Afganistan.

„Naše oružane snage će učestvovati sa jedinicom pješadije i sa štapskim osobljem. Zadaci koje će naši pripadnici izvršavati će biti vrlo slični zadacima koje smo izvršavali u dosadašnjem periodu i mi se nadamo da ćemo to uspješno raditi kao što smo to radili i do sada“, izjavio je novinarima general major Mirko Tepšić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije.

„Sukladno odluci Predsjedništva BiH, definirano je da postrojba osigurava jednu od baza“, rekao je brigadni general Tomo Kolenda, komandant 4. pješadijske brigade OS BiH, odgovarajući na pitanje kakav će zadatak imati bh. vojnici u Afganistanu.

Tokom svečanosti, kojoj su prisustvovali pripadnici, te predstavnici Komande OS BiH, organa vlasti, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, čulo se da će bh. vojnici biti pod komandom američkih snaga, uz podsjećanje da su do sada bili u sastavu i danskog, te njemačkog kontingenta.

Inače, 45 bh. vojnika, među kojima je i pet žena, prošlo je intenzivnu obuku u trajanju od dva mjeseca, iako je riječ o vojnicima koji su se ljetos vratili iz misije u Afganistanu, gdje će ostati narednih pola godine.

Zvaničnici navode da su pripadnici jedinice koja ide u Afganistan potpuno obučeni i osposobljeni za izvršenje misije. Ocjenu njihove osposobljenosti izvršili su pripadnici komandi OS BiH i Oružanih snaga SAD-a.

„Oružane snage BiH su prepoznate u misijama širom svijeta u pozitivnom smislu i istinski su ambasadori svoje zemlje i OS-a, tako da velika suradnja sa svim partnerima u misiji doprinosi predstavljanju u najboljem svjetlu“, izjavio je major Josip Brajković, komandir pješadijske jedinice OS BiH koja ide u Afganistan.

XS
SM
MD
LG