Dostupni linkovi

Ćalović: Vlada odgovorna za štetu od KAP-a


Vanja Ćalović, foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović, foto: Savo Prelević
Kako vrijeme protiče, pokazuje se da problem podgoričkog Kombinata aluminijuma koji je 2005. privatizovao ruski investitor dobija sve veće dimenzije.

Sudeći po podacima, za koje NVO MANS tvrdi da je prikupio isključivo iz zvaničnih dokumenata koji su u posjedu države, moglo bi se zaključiti da uzročnik najvećeg problema crnogorske privrede nije samo nesavjestan i nekompetentan investitor, već i sama Vlada koja mu je omogućavala da na račun građana isisava enormne sume.

U MANS-u tvrde da je kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske, neposredno po ulasku u Kombinat, protivzakonito, knjigovodstveno smanjila vrijednost KAP-a za više od 140 miliona eura, a da je Vlada, umjesto da obavijesti Tužilaštvo, 2009. potpisala Ugovor o poravnanju kojim je na leđa građana prebacila dugove Rusa, odnosno, otplatu 170 miliona eura neotplaćenih kredita.

Vanja Ćalović za RSE objašnjava na čemu zasniva svoje tvrdnje, ko je ruskom "knjigovodstvenom gimnastikom" oštećen, za koliku sumu i ko snosi odgovornost.

RSE: Ko je zapravo oštećen u knjigovodstvenom smanjivanju vrijednosti KAP-a, o kom se govori u vašim nalazima? Na koji način i za koju sumu?

Ćalović: Suštinski su na kraju najviše oštećeni građani zbog toga što je kroz knjigovodstveno smanjivanje raznih stavki KAP predstavljen kao kompanija koja izuzetno teško i loše posluje i kojoj treba konstantna državna pomoć da bi vraćala ogromne kredite koje je u suštini vlasnik uzeo sam od sebe i sebi plaća ogromnu kamatu, dok je obezvrijedio vrijednost opreme i dijela kombinata koji apsolutno ima neuporedivo veću vrijednost nego što je on to prikazao u svojim knjigama, kako bi dobio državnu pomoć koju na kraju mi plaćamo. Kako bi dobio garancije za kredite, kako bi dobio oprost raznih dugova od strane vlade, uključujući dugove po osnovu poreza i kako bi na kraju, u konačnome postigao da dobije ekstra profit na račun nas koji plaćamo sve te dugove. Suma je nešto što je u ovom času vrlo relativno zato što su garancije još uvijek na snazi i one će sigurno još mnogo više rasti. Možemo samo da počnemo od te činjenice da je KAP izbjegao da plati porez na dobit koju je nesporno ostvarivao i za koju su vladine službe, prvenstveno Poreska uprava utvrdile da govorimo o iznosu preko 100 miliona eura koje su oni drugačije iskazali kako bi prikrili tu dobit i kako ona ne bi bila u državnom budžetu. To je jedan segment koji je direktan. Segment koji je indirektan odnosi se na prvu tranšu duga od 25 miliona koju smo već platili, odnosi se na druge oproštene poreze i doprinose Kombinatu aluminijuma Podgorica ugovorom o poravnanju, i ovih 15 miliona koji su iz novog ugovora o poravnanju, za koji i ne znamo šta se nalazi u njemu jer ga vlada još krije i njegov sadržaj nije poznat javnosti.

RSE: Na čemu zasnivate svoje tvrdnje i ko snosi odgovornost za nastalu štetu o kojoj govorite?

Kombinat aluminijuma u Podgorici
Kombinat aluminijuma u Podgorici
Ćalović: Naše tvrdnje zansivamo na zvaničnim dokumentima vlade. Prvo na osnovu odgovora na arbitražu koji je vlada poslala kada je KAP pokrenuo tužbu. Drugi dokument je onaj koji je radio stručni tim Ekonomskog fakulteta, ponovo za vladu, kada je radio analizu koliko je KAP uložio u 18, odnosno 36 mjeseci. I naravno, na dokumentaciji Poreske uprave u kojoj se eksplicitno navodi da je KAP netačno i nedokumentovano i bez pravnog osnova iskazao svoje rashode manje za 110 miliona eura. Dakle, sve je to zvanična dokumentacija i to je ono što potvrđuje da je vlada sve apsolutno znala i da nije ništa uradila po tom pitanju, osim što je sklopila ugovor o poravnanju i Rusima oprostila sve to. Odgovornost za nastalu štetu apsolutno snosi vlada. Vi kao biznismen možete apsolutno da pokušate da se ponašate kako god hoćete ali je na državi i institucijama sistema da vas u tome onemoguće. KAP, odnosno njegov vlasnik to ne može da radi u Londonu, to ne može da radi u Njujorku, to ne može da radi u Frankfurtu, to sigurno ne može da radi u Zagrebu, ali može da radi u Podgorici. Dakle, to je nešto što je apsolutna odgovornost vlade jer je vlada to znala, njene institucije su to konstatovale i njene institucije su bile dužne da obezbijede da KAP ne krši crnogorske zakone, jer one ovdje konstatuju da KAP krši crnogorske zakone. To vlada apsolutno nije sprovela do kraja niti je pokrenula bilo šta po pitanju toga da se nešto uradi u dijelu krivične odgovornosti zbog falsifikovanja tih izvještaja. Mi govorimo o iznosu preko 100 miliona eura za koje je Poreska uprava utvrdila crno na bijelo da je to urašeno netačno i bez pravnog osnova.

RSE: Ko sada treba da reaguje?

Ćalović: Naravno da je ovo slučaj za državnog tužioca, ali državni tužilac u Crnoj Gori ne reaguje na apsolutno ni na jedan slučaj koji uključuje bilo kog visokog funkcionera. Sa druge strane, čak i kada se pokuša oni kažu da nema apsolutno nikakvog osnova. Pogledajte, bilo koji slučaj koji se odnosio na privredni kriminal, koji se odnosio na korupciju na visokom nivou. Od Montenegroerlajnsa koji je pokrenula ista ta policija i tužilaštvo pa do dana današnjega, pa i Telekoma apsolutno ni jedan od tih slučajeva nije adekvatno riješen. To je nešto što mi teško možemo da očekujemo da će biti drugačije od ovog i ovakvog vrhovnog državnog tužioca. Ovakva krivična djela zastraijevaju za veoma dug vremenski period. Važno je da svi podaci budu dokumentovani i u tužilaštvu jer jednoga dana biće i neki drugi državni tužilac koji će se usuditi da radi svoj posao.

Vlada se povodom novih optužbi do sada nije oglašavala, a pošto u utorak nije bilo moguće stupiti u kontakt sa PR službom Ministarstva ekonomije izostala je reakcija sa državne adrese.

Radio Slobodna Evropa će i u narednom periodu nastojati da prikuplja sve relevantne informacije o problematici u vezi sa podgoričkim Kombinatom alumimijuma i o tome redovno izvještavati.
XS
SM
MD
LG