Dostupni linkovi

Čačanska opozicija zajedno sa desnicom


Čačak
Čačak

Celokupna čačanska opozicija probaće da se ujedini i na jednoj listi izađe na predstojećim lokalnim izborima. U ovom trenutku gotovo sve opozicione stranke raspoložene su za ovu opciju, a saglasnost o tome već su dali Dveri, DS i Pokret Dosta je bilo.

Obavljene su i prve konsultacije na kojima je zaključeno da bi najbolji kandidat za gradonačelnika ispred ovog bloka bio lider Dveri Boško Obradović.

Cilj čačanske opozicije je da se stvori referendumska atmosfera u gradu. Na jednoj strani bili bi predstavnici aktuelne čačanske vlasti - NS, SNS i SPS, a na drugoj svi oni koji bi želeli da se u Čačku nakon pune dve decenije dogode političke promene. Tako bi se u jednoj koloni, rame uz rame našli evropejci i evroskeptici, republikanci i baštinici četništva, liberali i oni koji smatraju da je latinica ustaško pismo.

Lider lokalnih demokrata Dragan Brajović ističe da je njegova stranka spremna na ovaj aranžman jer je ulog ogroman - a to je, kako kaže, spas Čačka.

"Situacija u Čačku je dramatična i alarmantna. Grad propada, rezultata nema, ljudi nam odlaze, naročito mladi i najobrazovaniji, tako da smo interes grada i građana stavili na prvo mesto. Rekli smo da, ako dođe do dogovora o udruživanju opozicije sa pokretom Dveri, sve ideološke razlike moraju se definisati koalicionim sporazumom da ne smeju da utiču na rad lokalnog parlamenta i lokalne vlasti", kaže Brajović.

Na ujedinjenje opozicije sa optimizmom gleda i lider Dveri Boško Obradović, potencijalni kandidat za gradonačelnika. On navodi da će sve ideološke i programske razlike između stranaka biti ostavljene po strani, jer je, kako naglašava, smena braće Ilić biti ili ne biti za grad na Moravi.

"Potpuno sam spreman da preuzmem odgovornost da formiramo najširu moguću opozicionu izbornu listu, koja bi smenila ovu vlast posle 20 godina. To je najveći interes Čačana i to danas podržavaju svi građani Čačka. Mislim da je naša obaveza da napravimo listu koja će pobediti na sledećim izborima i smeniti ovu vlast", ističe prvi čovek Dveri.

Stojan Marković iz Pokreta "Dosta je bilo" veliki je zagovornik saradnje opozicije. On Boška Obradovića smatra za jedinog pravog kandidata za gradonačelnika, ističući da u gradu već vlada svojevrsna referendumska atmosfera.

"Ne prođe dan da me neko ne sretne na ulici i pita me; 'Kad ćete već jednom da se udružite i da sklonite ovu nesposobnu vlast, da dođe neko ko će to bolje i odgovornije da radi' ", navodi Marković.

Međutim, Tadićeve socijaldemokrate ne žele da budu deo ovog političkog fronta. Zvanično, zbog ideoloških razlika sa Dverima, nezvanično jer ne žele bilo kakav vid saradnje sa demokratama.

"Jednostavno, moramo ostati dosledni svojim političkim i ideološkim principima. Mislim da građanima moramo ponuditi građanima Čačka i Srbije tu demokratsku alternative", kaže Mira Milinković, predsednica gradskog odbora SDS.

S druge strane, lokalni zvaničnik SNS Aleksandar Maksimović ocenio je da najavljeno udruživanje opozicije na predstojećim lokalnim izborima nije realno, jer ne vidi oko koje zajedničke teme bi se okupile tako raznorodne partije.

"Njihov cilj ćebiti da se što više stranaka udruži, ne bi li se suprodstavili SNS, što po mom mišljenju, a sudeći i po istraživanjima javnog mnjenja, nije realno. Te stranke ne mogu napraviti rezultat koji bi mogao da ugrozi neprikosnovenost SNS, ne samo u Čačku, nego i u čitavoj Srbiji", ocenjuje Maksimović.

Novinar Nebojša Jovanović ističe da je za njega veoma problematično udruživanje proevropskih sa strankama ekstremne desnice, jer smatra da smisao vršenja lokalne vlasti nije samo u funkcionisanju javnih preduzeća i komunalnih službi.

"Hajde da vidimo hoćemo li prilično osiromašeni kulturni život zameniti isključivo ruskim filmovima? Hoće li se škole pritiskati da da na silu uvedu ruski jezik u nastavu? Hoćemo li cepati knjige i dokumenta koji su na latinici? Zato mislim da je pre zajedničkog nastupa potrebno definisati program, pa da vidimo da li je to građanima prihvatljivo", pita se Jovanović.

XS
SM
MD
LG