Dostupni linkovi

Otvorena izložba reprint izdanja Sarajevske Hagade


Sarajevska Hagada
Sarajevska Hagada
U sklopu Festivala "Sarajevska zima" u ponedeljak uveče je u sarajevskoj galeriji "Novi hram" otvorena izložba "Sarajevska Hagada".

Reč je o izložbi reprint-izdanja Hagade i reprodukciji svih stranica i ilustracija iz ove knjige, koja svedoči o istoriji Jevreja, ali i o toleranciji kao jednoj od temeljnih civilizacijskih vrednosti.

Izložbu, upriličenu u organizaciji Jevrejskog kulturno-prosvetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija" i Izdavačke kuće "Rabic" iz Sarajeva, otvorili su ambasador Republike Slovačke u BiH Miroslav Mojžita, predsjednik "La Benevolencije" Jakob Finci i Goran Mikulić, autor postavke.

Izraženo je uverenje da Knjiga stara 700 godina neće biti osuđena na doživotnu robiju u zatvorenom Zemaljskom muzeju, te da će originalna Hagada, kao rukopis i eksponat unikatne vrednosti, uskoro biti dostupna najširoj publici i gostima glavnog grada BiH.

Izložba u "Novom hramu" biće otvorena do 1. marta, a kako je najavljeno, reprint-izdanje Hagade, nakon toga bi trebalo da bude izloženo u Metropolitan muzeju u Njujorku.
XS
SM
MD
LG