Dostupni linkovi

Busek: Ne gledati na datum već na reforme


Erhard Busek
Erhard Busek
Mislim da ne bi toliko trebalo gledati na datum početka pregovora Srbije sa EU, već da bi bilo bolje ostvariti napredak u unutrašnjim reformama, rekao je za RSE Erhard Busek, bivši koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope i nekadašnji vicekancelar Austrije.

"Mogu reći da Srbija ubrzava. Mislim da je ono što se ovde događa sasvim u redu. Nadam se da niko u Srbiji neće pokušati da 'postavi putokaze u suprotnom smeru', to bi bilo šteta. Što se Srbije tiče, stvari se pomeraju napred“,
ocenio je Busek.

RSE: Srbija bi uskoro trebalo da otpočne pristupne pregovore za članstvo u EU. Da li imate neku preporuku?

Busek: Mislim da ne bi trebalo toliko gledati na datum, već da bi bilo bolje ostvariti napredak u unutrašnjim reformama. Dokle god postoje argumenti poput – komplikovana birokartija, postojanje korupcije, nefunkcionisanje pravosudnog sistema... nije dobro. Vlada bi sada trebalo da se fokusira na transformaciju.

RSE: Šta je glavna prepreka zemaljama Balkana na njihovom evropskom putu?

Busek: Mislim da ima veoma malo znanja o zemljama Balkana među tradicionalnim državama članicama Evropske unije, mislim da je to znanje i dalje veoma ograničeno. Postoji i mnogo predrasuda - nekada znaju sve, a u stvari ne znaju ništa.

RSE: Kako vam se čini napredak procesa pomirenja između zemalja Balkana, danas dve decenije nakon rata?

Busek: Mislim da se mogu osetiti znaci koji idu u veoma pozitivnom pravcu. Ali, na terenu, to još nije učinjeno. Nedavno sam bio u Vukovaru, tamo smo imali sastanak mladih generacija Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Mađarske i ko se nije pojavio – Vukovarci. Dakle, mora se raditi na toj materiji. To je kao i Srebrenica.

Mislim da to mora da se prevaziđe korak po korak i da bi to bilo učinjeno, potrebna je podrška međunarodne zajednice. Pomera se, ali je i dalje izuzetno teško. Povezan sam sa Centrom za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi, to je fondacija sa sedištem u Solunu i mi radimo na istorijskim knjigama, tv serijalima... To su doprinosi, ali mislim da će biti potrebne generacije...
XS
SM
MD
LG