Dostupni linkovi

Burni TV duel Hillary Clinton i Bernieja Sandersa


Hillary Clinton i Bernia Sandersa
Hillary Clinton i Bernia Sandersa

Kandidati demokrata za predsjedničku nominaciju Hillary Clinton i Bernie Sanders pojačali su medjusobne napade uoči predizbora u New Yorku idućeg utorka.

Sukob je počeo već u prvim minutama duela demokratskih kandidata. U jednom trenutku je ugledni urednik CNN Wolf Blitzer pokušao smiriti vruću atmosferu objašnjavajući kandidatima da ukoliko vrište jedno na drugo teško da ih gledoci mogu ćuti. Ali to nije pomoglo.

Dvoje kandidata sukobili su se oko Wall Streeta, kontrole oružja i minimalne nadnice.

Do sada su se izbjegavali osobni napadi i udarci ispod pasa. Posljednji televizijski duel je to promijenio. Iako su jedno za drugo rekli da su kvalificirani da budu predsjednici, zamjerili su jedno drugom sposobnost procjene.

Tako je bivša glavna tajnica izbacila iz ravnoteže Sandersa primjedbom da se ne može cerekati na činjenicu da godišnje 30.000 ljudi umre jer se lako dolazi do oružja. Senator iz Vermonta ju je zaskočio zbog njene podrške ratu u Iraku 2003, dodajući da je jednaka vrsta mentaliteta dovela do nesretne intervencije u Libiji nakon koje je ta zemlja destabilizirana.

Clinton je zatražila od Sandersa da objavi svoje porezne prijave, jer je ona objavila sve što je zaradila tokom 30 godišnje karijere. On je to obećao učiniti u petak.

Sanders je prilično strastveno govorio o opasnosti od klimatskih promjena. "Mali koraci koje je učinila Obamina administracija nisu dovoljni", upozorio je senator.

Bivša državna tajnica odgovorila mu je da je lako davati dijagnoze za problem, ali sasvim druga priča je učiniti nešto da bi se riješio taj problem.

Bernie Sanders je u posljednjih osam predizbora osvojio njih sedam, što je dalo vjetar u ledja njegovim pristašama. Okupilo ih se oko 25 tisuća na Washington Square na Manhatanu u srijedu.

Ipak, zahvaljujući pobjedama širom juga, Clinton ima značajan broj delegata što joj može osigurati nominaciju.

Mnogi analitičari smatraju da bi Sanders ukoliko želi ostati u igri morao pobijediti u državi New York, ali Clinton je u toj državi vrlo popularna, bila je dva puta senatorica te države i prema istraživanjima javnosti, prednost je za sada na njenoj strani.

XS
SM
MD
LG