Dostupni linkovi

Burne reakcije na navodnu izjavu predsjednika CANU o Crnoj Gori


Momir Đurović, FOTO: vijesti.me (Zoran Đurić)
Momir Đurović, FOTO: vijesti.me (Zoran Đurić)
Već danima slučaj predsjednika CANU Momira Đurovića koji je u Skoplju na ručku sa predsjednikom Makedonske akademije nauka i umjetnosti navodno doveo u pitanje opstanak države Crne Gore i obrušio se na dio njenog rukovodstva, izaziva buru u dijelu crnogorske javnosti i podgoričkih medija. Iako je od Đurovića stigao demanti, a crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova se još zvanično nije oglasilo, sve je označeno kao prvorazredni skandal zbog koga bi Đurović trebalo da snosi konskevence.

Državni list "Pobjeda" objavio je kako se predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Momir Đurović na nedavnom ručku sa svojim makdonskim kolegom Vladom Kambovskim, a u prisustvu crnogorskog ambasadora Dušana Mrdovića, žestoko obrušio na državu Crnu Goru i njene visoke zvaničnike. List se pozvao na povjerljivu diplomatsku depešu koju je Mrdović uputio Ministarstvu vanjskih poslova u Podgorici, a prema kojoj je Đurović Crnu Goru nazvao „staljinističkom“, „nedemokratskom“, i „necivilizovanom“, i zaključio da kao takva - ne treba da postoji.

Prvi čovjek CANU navodno se izuzetno negativno odredio i prema predsjedniku Filipu Vujanoviću, bivšem šefu diplomatije Milanu Roćenu i ministarki prosvjete Sanji Vlahović.

Medijske napise Đurović je oštro demantovao, utvrdivši kako se protiv njega vodi opšta haranga i kontinuirano napada. U međuvremenu crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova nije ni potvrdilo niti demantovalo sadržaj depeše iz Skoplja.

Do početka emisije od te institucije nijesmo dobili odgovor na naše pitanje proslijeđeno elektronskom poštom, da li će se tim povodom uopšte oglašavati, budući da je čitav slučaj u medijima poprimio razmjere prvorazrednog skandala.

Sa druge strane, teško je bilo naći sagovornike koji su bili spremni da o ovoj temi javno govore. Kako nam je nezvanično saopštio bivši visoki crnogorski diplomata do ovakve situacije nije trebalo da dođe i nešto što ima karakter interne informacije nije smjelo neovlašćeno da bude objavljeno u medijima, pa je očigledno riječ o propustu Ministarstva vanjskih poslova.

Takođe, državne institucije su bile dužne da sve provjere, tim prije što su u događaj uključene ličnosti visokog ranga, kao što su ambasador i predsjednik Akademije nauka, od kojih svako ima svoju verziju događaja.

Ovako su stvari, prema riječima našeg sagovornika, otišle mimo kontrole i plodno su tlo za manipulacije, posebno zbog dosadašnjih Đurovićevih negativnih stavova prema crnogorskoj državnosti.

Po svemu sudeći institucionalno lopta je u dvorištu crnogorske Vlade odnosno Ministarstva vanjskih poslova.

Podsjetimo, Crnogorska akademija uključujući i njenog predsjednika finansiraju se iz budžeta, a Vlada je upravo ove godine redukovala sredstva akademiji pod obrazloženjem da se neracionalno troše.

Sukob Vlade i predsjednika CANU–a eskalirao je nakon usvajanja novog Zakona o CANU, koji predviđa da u članstvo te akademije, po utvrđenim kriterijumima, uđu dosadašnji akademici suparničke Dukljanske akademije nauka (DANU).
XS
SM
MD
LG