Dostupni linkovi

Burna saborska rasprava o referendumu o braku


Hrvatski sabor raspravlja o raspisivanju referenduma o unošenju u Ustav definicije braka kao zajednice muškarca i žene. Rasprava je iskorištena za žestoka međustranačka prepucavanja, a nema znakova da su vladajući usvojili upozorenje Ustavnog suda da im je ovakva odluka o raspisivanju referenduma – neustavna.

Manipulacija, difamiranje, prljavi pokret – uvredljivi izrazi prštali su u srijedu sa saborske govornice u raspravi o prijedlogu da se referendum o braku raspiše za 1. prosinca.

Inicijativa „U ime obitelji“ bliska Katoličkoj crkvi sakupila je 750.000 potpisa sa prijedlogom da se i u Ustav unese formulacija, koja je još iz socijalizma u Obiteljskom zakonu, da je brak životna zajednica žene i muškarca.

„HDZ podržava unošenje takve odredbe u Ustav, jer bi se time postigla dodatna sigurnost da brak pripada samo ženi i muškarcu – jer to jest njegov smisao - ne uskraćujući time nikakva ljudska prava bilo kome“, kazao je u ime HDZ-a Željko Reiner.

Vladajući socijaldemokrati - iako niti oni ne žele u pravima izjednačiti heteroseksualnu i homoseksualnu zajednicu - tvrde da je ova inicijativa homofobna, da će oni glasati protiv promjene Ustava i da se u Ustav želi uvesti nejednakost među građanima. Marin Jurjević želi HDZ-ov argument dovesti do apsurda.

„Kao konzekvenca te konstatacije koja će ući u Ustav, predložite da se mora medicinski utvrditi – svi koji su u braku, neka donesu certifikate da su muškarac, odnosno žena. Da ne bude tu neke zabune, pa da ne ispadne da ste bili vi ili ja oženjeni možda sa istim spolom. Kako meni, tako i vama neka se utvrdi spol, kao i našim partnerima, da bi vidjeli kakva je ta hormonska vaga, kako radi, tko ima koliko hormona. Dajte jedanput budite dosljedni“, poručio je Jurjević.

Manja stranka vladajuće koalicije, narodnjaci, još je žešća u napadu na referendumsku inicijativu i HDZ.

„Motivacija za cijelu ovu priču je jedan politički obračun koji zapravo nema veze sa temom o kojoj raspravljamo. A drugi element u istupu kolege Reinera je čista manipulacija, s kojom ovaj - reći ću i to – prljavi pokret od početka nastupa, a to je da se radi o ugrožavanju 'tradicionalne obitelji', braka muškarca i žene, koji nikada i ni na koji način nije bio ugrožen“, kazao je Igor Kolman.

Vladajuća većina ima dovoljno glasova da u petak izglasa ovu odluku. Ustavni sud je upozorio da im je prijedlog odluke neustavan, jer u njemu kažu da će nakon referendumske odluke o njoj još jednom raspravljati i odlučivati Sabor, što je suprotno samoj ideji referenduma. Na to je vladajuće još jednom upozorio HDZ-ov Vladimir Šeks.

„Zanemarujete da je svih 13 šefova katedri Ustavnog prava – u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku – i još k tome Ustavni sud Hrvatske nedvosmisleno i jasno potvrdilo da je pozitivnim glasom po pitanju na referendumu trenutačno izvršena promjena Ustava. Dakle, vi i vaše stajalište nasuprot stajališta svih ustavnopravnih stručnjaka i nasuprot stajališta Ustavnog suda!“, konstatirao je Šeks.

Vladajuća koalicija do sada nije pokazala da to neustavno rješenje planira izmijeniti, pa neki upozoravaju da bi nakon raspisivanja referenduma Ustavni sud mogao suspendirati njegovo održavanje. Opozicija kaže da to vladajući rade namjerno.
XS
SM
MD
LG