Dostupni linkovi

Burkini - kako je kupaći kostim doveo u pitanje francuske vrijednosti


Kupanje u burkiniju
Kupanje u burkiniju

U godini u kojoj modni svijet obilježava 70. obljetnicu bikinija - kupaćeg kostima koji je kada se prvi put pojavio na plaži izazvao skandal, istina ne politički, sada je pojava burkinija, kupaćeg kostima koji pokriva cijelo tijelo, ponovno skandal - politički i ideološki. Da li je Francuska pitanje bikini ili burkini mogla izbjeći ove godine?

Zabrana dolaska na plažu u kostimu koji pokriva sve djelove tijela izazvala je brojne reakcije. Ovo ljeto mnoge djevojke na francuskoj rivjeri pojavile su se, kako su ironično napisali neki mediji, u burkinijima.

Nakon napada militantne Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) na šetače na promenadi u Nici prošli mjesec u kojem je ubijeno 85 ljudi, građani su postali osjetljivi na mnoge pojave.

Najprije je Cannes zabranio nošenje toga kostima na javnim plažama, pa potom Villeneuve Loubet kod Nice i Sisco na Korzici. Još neki gradovi najavljuju slične sudske zabrane.

Na primjer, žene koje su se pojavile na kanskim plažama zbog burkinija su morale platiti kaznu oko 38 eura.

Gradonačelnik Cannesa David Lisnard pokušao je odluku objasniti ovim riječima: "Burkini je poput uniforme, simbol islamskog ekstremizma. Zato sam zabranio nošenje burkinija na javnim plažama".

Naravno da je gradonačelnikov stav najblaže rečeno iznenadio muslimansku zajednicu, jer je isti čovjek dao zemljište da se u tom gradu izgradi Iqraa džamija, što je financirao saudijski donator.

Mnoge žene smatraju da je izbore kupaćeg kostima privatna stvar i da se ne bi smjelo tjerati žene vjernice da otkriju djelove tijela uz prijetnju da će ako to ne urade biti otjerane s plaže.

Prodaja brukinija, Dubai
Prodaja brukinija, Dubai

Francusko antiislamofobijsko udruženje usprotivilo se odluci kanskog gradonačelnika, no izgubili su na sudu koji je utvrdio da se odluka temeljila na zakonu iz 2004, koji zabranjuje upotrebu vjerskih simbola na javnim mjestima.

Ovo udruženje ipak ne odustaje i ponovno će se žaliti, iako sud objašnjava da je odluka donesene zbog trenutačne situacije u Francuskoj.

"U kontekstu izvanrednog stanja, a nakon nedavnih islamističkih napada u Francuskoj, napadno isticanje religijskih simbola, u ovom slučaju kostima za plažu, može povećati tenzije i utjecati na javni red i mir", naveo je sud.

Drugim riječima, sud tvrdi da burkini nije tek nevini religijski simbol, nego militantni oblik radikalnog islama.

Većina Francuza se ne slaže s takvim stavovima. Kolumnist katoličkog dnevnika "La Croix" Jean-Christophe Ploquin ističe da se svako u Francuskoj ima pravo oblačiti kako hoće i može nositi burkini. No, dodaje, ne znači da " trebamo biti naivni".

"Burkini nudi drugačiju viziju društva, zapravo predstavlja pritisak na žene muslimanke", napominje Ploquin.

U stvanosti, burkini je izazov za dvije osnovne francuske vrijednosti – emancipaciju žene i jedinstvo nacije.

Zemlja koja je "stvorila bikini" ima i imala je niz istaknutih jakih žena koje su u svijetu znanosti, filozofije, književnosti, i naravno mode, bile simbol svoga vremena. One teško da bi mogle shvatiti da neke Francuskinje prihvaćaju ono što izgleda kao diktat religije ili diktat muškarca sa kojim živi.

Burkini je izazov i jedinstvu nacije sa čime se građani Francuske itekako ponose.

Uz to, mnogi burkini vide kao simbol separatizma, a za druge ugrožava samu ideju Francuske.

Kontroverze o burkiniju vjerojatno će otići u drugi plan kako se ljeto bude primicalo kraju, ipak, one otkrivaju stanje u kojem se nalazi francusko društvo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG