Dostupni linkovi

Burazer: Janković u Briselu kao novi vođa opozicije


Saša Janković na predizbornom skupu za predsjednička izbore 19. februara 2017. godine.
Saša Janković na predizbornom skupu za predsjednička izbore 19. februara 2017. godine.

Nikola Burazer, programski direktor beogradskog Centra savremene politike, za “Zašto?” analizira razloge za posjetu Saše Jankovića, vodećeg opozicionog političara iz Srbije, sjedištu Evropske unije u Briselu.

  • Podrška

Saša Janković organizuje posetu Briselu kako bi pokazao evropskim zvaničnicima da u Srbiji ipak postoji relevantna proevropska opozicija koja se oštro suprotstavlja sadašnjoj vladi.

Podrška Evropske unije i različitih država članica sadašnjem premijeru i izabranom predsedniku Aleksandru Vučiću jeste opštepoznata činjenica, ali je ona dobrim delom rezultat veoma slabe proevropske alternative njegovoj vlasti.

Iz perspektive Brisela, Vučić je proevropski političar koji uživa izuzetno veliku podršku građana, i koji i u situaciji opadajuće podrške evropskim integracijama u Srbiji uspeva da vodi zemlju ka članstvu u Evropskoj uniji.

  • Rasulo

Izuzetno loši rezultati proevropskih opozicionih stranaka u prethodnim izbornim ciklusima učinili su da ove političke snage postanu gotovo nevidljive za posmatrače prilika u zemlji i da u potpunosti „otpadnu“ kao kredibilna politička alternativa.

Drugim rečima, čak i ako predstavnici Evropske unije ne bi želeli da pruže podršku proevropskom reformatoru Vučiću, čije metode vladavine često kritikuju između redova, pitanje je kog drugog bi uopšte mogli očekivati na njegovom mestu u situaciji opšteg rasula u opozicionim redovima.

  • Cilj

Budući da je Janković, uzimajući u obzir njegov dobar rezultat na predsedničkim izborima, viđen kao novi vođa opozicije u Srbiji, logično je da on u ovoj ulozi pokuša da se predstavi i u Briselu.

Njegov cilj je nesumnjivo to da skrene pažnju na sebe kao potencijalnog vođu opozicije, ali i da pokaže da u Srbiji ipak postoje relevantne i kredibilne proevropske snage, koje mogu predstavljati alternativu sadašnjoj vlasti.

  • Korist

Do sada je proevropska opozicija po ovom pogledu bila poprilično pasivna i nije iskoristila kanale uticaja koje je imala na raspolaganju.

Može začuditi, na primer, zbog čega Janković i drugi opozicioni predsednički kandidati nisu još i pre predsedničkih izbora iskoristili sve mogućnosti da ukažu na nefer uslove izbora i zatraže reakciju Evropske unije.

U svakom slučaju je veoma dobro da političke snage u Srbiji, kako vladajuće, tako i opozicione, sve više uviđaju koristi od umrežavanja i uključenja u evropske političke tokove.

XS
SM
MD
LG