Dostupni linkovi

Bunt zbog ograničenja isplate zarada porodiljama


Ilustracija
Ilustracija
Namjera Vlade da majkama koje su na porodiljskom bolovanju ograniči isplatu zarada na nivo prosječne izazvala je buru negodavanja, kako među političkim partijama u Crnoj Gori tako i u civilnom sektoru, koji to doživljavaju kao direktnu diskriminaciju žena.

Možda bi takva mjera spriječila zloupotrebe i vodila budžetskoj uštedi ali bi sasvim sigurno doprinijela daljem padu nataliteta koji je ionako blizu nivoa Bijele kuge.

"Mi smo prvo iznenađeni uopšte ovakvom idejom da se na ovaj način rješavaju zloupotrebe koje postoje. Ova mogućnost refundacije kompletne zarade je uvijek bila stavka koju su nadležne institucije i Vlada u javnosti spomiljali kao nešto što je bio dokaz podršci materinstvu i prirodnom priraštaju", kaže Kristina Mihailović iz Udruženja roditelja, koje je pozvalo Vladu da odustane od namjere da novim prijedlogom Zakona limitira isplatu porodiljama, smatrajući da to direktno zadire u njihova zagarantovana prava.

Ipak, u Vladi su riješeni da suzbiju praksu fiktivnog zapošljavanja budućih majki koje su tokom jednogodišnjeg bolovanja nerijetko primale astronomske plate koje bi dijelile sa poslodavcima.

Tako bi država ubuduće poslodavcima na ime porodilja refundirala iznos samo do nivoa prosječne zarade od 476 eura pa bi se, kako je obrazložio Dragan Đukanović iz Ministarstva rada, godišnje uštedjelo oko 8 miliona eura.

"Mislim da je do sada to pravo zloupotrebljavano. Imali smo pojedine građevinske firme gdje je više porodilja nego građevinskih radnika, imali smo firme koje sebave poslovima računaovodstva gdje ima tri zaposlena a imamo 16 porodilja", kaže Đukanović.

Podrška vladinom prijedlogu zakona o ograničenju isplata porodilja samo je stigla od vladajuće Demokratske partije socijalista koja takođe ukazuje na zloupotrebe koje su, kako kaže poslanica Zorica Kovačević, iz domena organizovanog kriminala.

"Dobila sam podatak od predstavnika Ministarstva rada da su te zloupotrebe negdje blizu 10 miliona eura", kaže Zorica Kovačević.

Pogrešno kažnjavati sve

No izgovor za zakidanje prava žena brojnim zlupotrebama za Kristinu Mihailović ne zvuči dovoljno ubjedljivo:

"To iskreno nama kao udruženju ali i kao roditeljima govori više o tome da nadležni nijesu bolje kontrolisali poslodavce i da je to njihov propust. Taj problem bi trebalo da rješavaju tako što će pojačati kontrole a ne nikako da se to radi zbog jednog malog procenta, a bilo bi lijepo da nadležni kažu koliki je to procenat zloupotreba kada su u pitanju poslodavci jer sigurno nije veliki. Pogrešno je kažnjavati sve poslodavce i sve porodilje i da se svima to pravo ukine", smatra Kristina Mihailović.

Slično misli i Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava, koja kaže da je država izabrala pogrešan, nezakonit i diskriminatorski način da izađe na kraj sa neregularnostima:

"Izabrano je da se kažnjava za rađanje u slučaju svih žena u Crnoj Gori, gdje se poslodavci stimulišu da gledaju u stomak i godine ženama koje se prijave za posao, što je apsolutno neprihvatljivo u EU. Vi ne smete da pitate ženu kada je intervjuišete za posao ima li decu i kada planira da ostane u drugom stanju i da li je možda već u drugom stanju. Dakle, smatramo da je izabran način koji je potpuno suprotan Zakonu o radu, Zakonu rodnoj ravnopravnosti, Zakonu o zaštiti od diskriminacije kao i Ustavu Crne Gore. Pojedinačne zloupotrebe u pojedinačnim slučajevima treba da istražuje inspekcija koja treba da radi efikasno, iako znamo da to na žalost u Crnoj Gori nije slučaj. Ali tu treba naći rješenje", mišljenja je Tea Gorjanc Prelević.

Ograničavanje naknada porodiljama samo do nivoa prosječnih plata za Teu Gorjanc Prelević posebno je diskriminatorno prema visokoobrazovanim ženama čime se destimuliše njihovo zapošljavanje i rađanje.

"Vi, dakle, sa jedne strane upućujete deklarativan poziv obrazovanim ženama da se uključe u politički život, u rešavanje pitanaj i tako dalje, a sa druge strane ih kažnjavate time što kažete neće vam biti isplaćeno za vreme porodiljskog odsustva više od prosečne zarade", kaže Gorjanc Prelević.

No, kako sada stvari stoje, vladin prijedlog Zakona teško da će dobiti skupštinsku većinu pošto je protiv njega, osim cjelokupne opozicije, i manja članica vladajuće koalicije - Socijaldemokratska partija. Ukoliko bi se pak desilo suprotno, Kristina Mihailović upozorava kako bi to indirektno vodilo dodatnom padu nataliteta u Crnoj Gori:

"Koji već traje neko vrijeme i kojim se, na žalost, država Crna Gora niti bavi niti planira da se bavi u nekom narednom periodu", zaključuje Mihailović.
XS
SM
MD
LG