Dostupni linkovi

Bunt zbog odluke Ustavnog suda CG i taksi


Peformans MANS-a, Podgorica, 4. oktobar 2012.
Peformans MANS-a, Podgorica, 4. oktobar 2012.
Pošto je Ustavni sud odlučio u korist Vlade i Skupštine koja je ljetos izglasala uvođenje taksi, za koje građani kažu da su "na sve i svašta", NVO MANS je izvela "javnu akciju" kojom je iskazala negodovanje zbog apsurdne odluke na štetu građana.

"Ustavni sud je donio presudu koja nije u korist građana i kojom je Vladi Crne Gore dao pravo da im uvodi takse za bilo što i u bilo kom iznosu", rekla je direktor MANS-a, Vanja Ćalović u četvrtak tokom javne akcije kojom je ova NVO izrazlila protest zbog odluke Ustavnog suda kojim je Vladi omogućeno da građanima svakog mjeseca naplaćuje taksu od po jednog eura za svaki strujomer, aktivan mobilni telefon i kablovski risiver.

"Ako su nam sada, u predizbornom periodu uveli ove takse, pokušajte samo da zamislite bismo mogli da plaćamo nakon izbora", rekla je Ćalović.

"Mi ne plaćamo ove takse da bi smo napunili budžet Crne Gore iz koga će se isplaćivati zarade ljudima, nego da bi smo obezbijedili plaćanje duga za KAP i plaćanja te prve tranše. Mi ćemo, naravno, ići ka Evropskom sudu za ljudska prava. Međutim, ono što očekujemo od svakog građanina jeste da svakog sudiju Ustavnog suda pojedinačno, kada ih vide na ulici, da ih zustave i pitaju zašto su donijeli presudu koja je u korist tajkuna, zašto su donijeli presudu koja je suprotna onome što je javni interes i što je interes svakoga građanina u Crnoj Gori. I iznad svega, zašto su donijeli presudu koja je po partijskim aršinima i koja omogućava da se nastavi plaćanje onoga što su dugovi tajkuna koji nastavljaju da imaju koristi dok građani sve te štete plaćaju", navela je Ćalović.

U namjeri da zakrpi naglo rastuću budžetsku rupu crnogorska Vlada je predložila, a Skupština usvojila odluku o taksama koje se naplaćuju od avgusta i po kojoj građani Crne Gore svakog mjeseca moraju da plaćaju po jedan euro na svako električno brojilo, aktivan mobilni telefon i kablovski risiver.

Nije vrijedilo ni žestoko negodovanje značajnog dijela političke i ukupne javnosti uslijed činjenice da Vlada ponovo atakuje na najsiromašnije, umjesto da poveća poreze na najviša primanja i luksuz, a možda po ugledu na francuski model i uzme dio kolača najvećim bogatašima.

Čak bi i dodatno oporezivanje telefonskih računa imalo smisla, ali da je uvedena progresivna skala. Ovako, siromah koji ima mobilni telefon samo da bi primao pozive, plaća jedan euro mjesečno isto kao i imućni pojedinac koji pravi račune od više desetina ili stotina eura.

Građanski front, čiju su okosnicu činili aktivisti NVO MANS, u međuvremenu je pokrenuo inicijativu za ocjenu ustavnosti novih taksi iza koje je, potpisivanjem peticije, imenom i prezimenom stalo 30.000 građana.

"Ustavni sud je donio odluku da ne prihvati inicijativu za ocjenu ustavnosti ovih odredbi", saopštila je sudija Ustavnog suda Desanka Lopičić koja je, obrazlažući odluku, rekla da ustavno pitanje ne može biti uvođenje taksi i njihova naplata, te da osim osnovnih načela, Ustav ne preporučuje druga ograničenja zakonodavcu koji je slobodan da sam donosi zakone.

(FOTOGALERIJA: Performans MANS-a)


Ustavnost, a ne cjelishodnost

U obrazloženju Ustavnog suda ocijenjeno je da "Zakon o taksama ima legitiman cilj i očuvanje stabilnost budžeta u toku trajanja finansijske krize".

Advokat i nekadašnji ministar pravde Dragan Šoć, uz ogradu da raspolaže samo informacijama iz medija, za naš program kaže da se odluka Ustavnog suda ne može temeljiti na ocjeni legitimnosti cilja.

"Ustavni sud ne može da se bavi cjelishodnošću zakona nego njegovom ustavnošću. Vi možete da imate legitimne ciljeve koji ne znače obavezno i da su sredstva legitimna. Na primjer, ako se ne daj bože pojavi neko i predloži da se svi kriminalci bez suđenja i bez osude zatvore ili ih se kazni smrtnom kaznom, legitiman je cilj sprječavanja kriminala ali sredstvo očigledno nije legitimno. Dakle, da pojednostavim – sama rečenica o legitimnosti cilja nije za mene argument da se odbije inicijativa, ali ne mogu da kažem ništa određenije jer ne znam cjelinu obrazloženja", kaže Šoć.

U međuvremenu su reagovali predstavnici opozicionog Demokratskog fronta koji su ocijenili da je sramota što je Ustavni sud odbacio inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o taksama, propisa poznatijeg kao "euro po euro".

“Svaka država mora da bude solidarna, posebno u teškom momentu, a uzimati isto od sirotinje i onoga ko ima hiljadu puta više je katastrofa”, rekao je član Predsjedništva Demokratskog fronta Branko Radulović.

U MANS-u, međutim, pokušavaju da ironičnim prijedlogom ćurke za novog sudiju Ustavnog suda, koju su u četvrtak kao kandidata promovisali na centralnom gradskom trgu, ukažu na apsurdnost odluke ove institucije.

"Prekjuče je Ustavni sud rekao, između ostalog, da Skupština ima legitimno pravo i da je slobodna da donese Zakon o taksama. Ustav daje pravo Skupštini da donosi zakon, ali Ustav daje Skupštini pravo da bira sudije Ustavnog suda. U tom smislu, Skupština ima legitimno pravo da za sudiju Ustavnog suda izabere i ćurku. Ustavni sud je rekao da ne može biti ustavno pitanje uvođenje taksi i njihova naplata. Isto tako Ustavni sud može u nekoj svojoj budućoj odluci da utvrdi da ne može da bude ustavno pitanje ni izbor ćurke za sudiju Ustavnog suda. Ustavni su je takođe prekjuče rekao da Ustav ne preporučuje ograničenje da Skupština slobodno donese zakon o taksama. Na isti način mi možemo dati razloge i obrazloženje da ustavno pitanje ne može biti ni izbor ćurke za sudiju Ustavnog suda", rekao je pravni savjetnik MANS-a Veselin Radulović.
XS
SM
MD
LG