Dostupni linkovi

Buhari novi predsjednik Nigerije


Slavlje na ulicama grada Kano
Slavlje na ulicama grada Kano

Nekadašnji vojni diktator Muhammadu Buhari pobjednik je predsjedničkih izbora u Nigeriji, što je prvi put u historiji ove najveće afričke zemlje da opoziciona partija demokratski preuzme kontrolu nad državom, javlja BBC.

Njegov oponent Goodluck Jonathan razgovarao je telefonom sa Buharijem i čestitao na pobjedi.

Prema nepotpunim podacima, Buhari vodi za više od dva miliona glasova. Kako navodi britanski list The Guardian Buhari je osvojio više od 15 miliona glasova, dok je za Jonathana glasalo 12.8 miliona ljudi.

Skoro 60 miliona, od 170 miliona Nigerijaca, imalo je pravo glasa. Ovo su bili osmi izbori u Nigeriji otkako je stekla nezavisnost od Velike Britanije 1960.

Agencije javljaju da je Buhari pobijedio u 21 saveznoj državi, dok je Jonathan odnio pobjedu u 15, među kojima je i glavni grad Abudža.

Međunarodni posmatrači su uglavnom zadovoljni načinom organizovanja izbora, iako je ponegdje bilo optužbi i prevara.

"Obećao sam zemlji slobodne i poštene izbore. Održao sam svoju riječ. Ničija ambicija nije vrijedna krvi bilo kog Nigerijca. Jedinstvo, stabilnost i progres naše drage zemlje je bitnija od bilo čega drugog", istakao je dosadašnji predsjednik Jonathan, te dodao da je poželio sve najbolje novom čelniku države Buhariju.

Portparol Buharijevog Progresivnog kongresa (APC) je pohvailo taj potez Jonathana.

"Tenzija će se značajno smanjiti", istakao je portparol.

Buharijeva pobjeda je značajan trenutak u turbulentnoj historiji Nigerije.

Od sticanja nezavisnosti od Velike Britanije 1960. godine, bilo je nekoliko pučeva, a većina izbornih procesa je bila namještena.

Iz Progresivnog kongresa su nakon objavljivanja rezultata pozvali na "mirne proslave" i upozorili svoje pristalice da ne napadaju protivnike.

Bivši vojni komadant je uspio da osvoji više od 25 posto glasova u 24 države. Najsigurniji bio je u sjevernozapadnim saveznim državama, koje je Boko Haram, inače, najviše napadao.

U saveznoj državi Borno, jednoj od najteže pogođenoj sukobima, Buhari je osvojio 94 posto glasova.

Buhari je već vladao Nigerijom od januara 1984. do avgusta 1985. kada je preuzeo vlast nakon puča organizovanog u decembru 1983. godine.

Jonathan, s druge strane, bio je prvi čovjek Nigerije od 2010. godine, kada je osvojio vlast na izborima.

Prema riječima mnogih glasača Buhari, bivši vojni komadant, je u boljoj poziciji da porazi Boko Haram čiji su pripadnici do sada u Nigeriji ubili više hiljada ljudi, tako da se vjeruje da je to glavni uzrok njegove pobjede.

XS
SM
MD
LG