Dostupni linkovi

Socijalist Dodon novi predsjednik Moldavije


Ihor Dodon
Ihor Dodon

Proruski kandidat Igor Dodon pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Moldaviji, a njegov uspjeh pokazuje da zemlja između priklanjanju istoku i zapadu očito naginje istoku.

Nakon što je prebrojano 99,9 posto glasova, šef Socijalističke stranke Dodon ima 52,3 posto, saopćila je izborna komisija, dok je njegova proevropska protukandidatkinja Maia Sandu dobila 47,7 posto.

Potpuni rezultati izbora trebali bi biti objavljeni kasnije ove sedmice.

Moldavija je zadnji put direktno birala predsjednika 1996. godine a nakon toga su do ovih izbora članovi parlamenta birali predsjednika države.

Moldavija je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi. Podaci Svjetske banke govore da 41 posto stanovništva živi s pet dolara dnevno. U očima brojnih stanovnika postupno otvaranje evropskog tržišta moldavskim proizvodima nije kompenziralo gubitak velikog ruskog tržišta iako je izvoz prema EU-u porastao na dvije milijarde eura u zadnje dvije godine.

Pobjedom proruskog kandidata zemlja će vjerojatno prekinuti sedmogodišnji proces približavanja Evropskoj uniji.

Dodon, nekadašnji ministar ekonomije u vladi pod vodstvom komunista obećao je "ponovnu uspostavu strateškog partnerstva s Rusijom i poništavanje ekonomskog paketa iz sporazuma o pridruživanju EU-u".

"Nisam protiv EU-a", rekao je on tokom izborne kampanje, ocijenivši da je "u interesu Moldavije" provođenje reformi koje zahtijeva Bruxelles, pogotovo u području pravosuđa.

XS
SM
MD
LG