Dostupni linkovi

Budžetski rebalans: Da li će građani platiti i struju za KAP?


Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore
Do daljeg će ostati neizvjesno - da li će Vlada biti u stanju da progura Prijedlog rebalansa budžeta.

I sam ministar finansija Radoje Žugić je nakon sjednice Vlade u četvrtak rekao da nije siguran da li će rebalans dobiti podršku u Skupštini, s obzirom da su ministri iz redova Socijaldemokratske partije bili uzdržani.

U petak nije bilo moguće dobiti sagovornika iz SDP-a koji bi se izjasnio da li će podržati predlog rebalansa kojim će se građanima natovariti da umjesto podgoričkog Kombinata aluminijuma, pored 102 miliona eura KAP-ovih kredita za koje je Vlada bila žirant, morati da plate i račun od 62 miliona eura za električnu energiju koju je ova fabrika potrošila a nije platila.

U Demokratskoj partiji socijalista smireno kažu da treba sačekati parlamentarnu raspravu.

"Juče je na sjednici Vlade usvojen rebalans sa tri uzdržana glasa ministara iz SDP-a. Vidjećemo kako će rasprava proteći. Ipak je važno da svi preuzmemo odgovornost u smislu aktuelnog ekonomskog trenutka i da Vlada i Ministarstvo finansija traže rješenje. Kad kažem Vlada, mislim kompletna Vlada, da traži adekvatno rješenje za postojeću finansijsku situaciju u kojoj je Crna Gora", kaže funkcioner DPS-a Zoran Jelić.

Crna Gora se suočava sa teškim finansijskim problemima. Ukupan dug države se popeo na 70 posto BDP-a, a Vlada u nastojanju da ispegla budžetski deficit neprestano uvodi nove namete među kojima su takse od po jednog eura na svaki strujomer, mobilni telefon i risiver za kablovsku TV, zatim povećan je porez na zarade, a ovih dana i porez na dodatu vrijednost.

Na naplatu je došao račun vladine politike prema podgoričkom Kombinatu aluminijuma, zbog čega se i predlaže rebalans budžeta koji bi iz džepova građana izbio dodatnih 164 miliona eura.

Privatni dugovi

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević
Demokratski front, kao i ostatak opozicije neće podržati vladin predlog rebalansa.

"Pozivamo i sve druge kolege iz opozicionih partija, a posebno iz manjinskih partija koje podržavaju Demokratsku partiju socijalista da ne glasaju za taj rebalans jer bi samim tim izazvali ili prekonfiguraciju većine u parlamentu i formiranje neke prelazne vlade koja će pripremila izbore ili same izbore", kaže funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

Na pitanje RSE da li će Vlada, odnosno, DPS biti u stanju da obezbijedi skupštinsku većinu i progura ovaj prijedlog rebalansa, Medojević odgovara:

"U svakoj zemlji koja pretenduje da bude demokratska Vlada koja nema podršku za budžet - pada. Ukoliko ne obezbijedi većinu, premijer Milo Đukanović taj prijedlog rebalansa vjerovatno neće ni slati u Skupštinu. Ovih dana očekujemo Đukanovićevu intenzivnu i formalnu i neformalnu komunikaciju sa određenim strukturama u parlamentu u vezi sa obezbjeđivanjem većine, ali stvar je jasna. Svako ko glasa za ovaj rebalans prihvata da građani Crne Gore plate privatne dugove Mila đukanovića."

Funkcioner Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović kaže da će SNP glasati protiv.

"Većina koja je potrebna za izglasavanje rebalansa je ista kao i za usvajanje budžeta, odnosno, takozvana velika većina od 41 poslanika. Ne bih ulazio u špekulacije ko će i ko neće podržati predloženi rebalans. Mogu samo da govorim u ime SNP-a koji se u vezi ovoga veoma jasno odredio. Mnogo važnije od toga - da li će Vlada skupiti tog 41 poslanika je da se rebalansom i načinom na koji je predložen načini nova šteta budžetu i gradjanima. U tom smislu pozivam Vladu da stane sa predlogom rebalansa dok se prethodno odredjene stvari ne riješe, a onda bi se moglo razgovarati o rebalansu u smislu povećanja izdataka za, prije svega, najranjivije kategorije stanovništva", navodi Damjanović.

Na pitanje - kako će se, u slučaju da DPS ustane usamljen u podršci vladinom prijedlogu rebalansa budžeta zbog, eventualne, odluke manje članice vladajuće koalicije - Socijaldemokratske partije da glasa protiv, to odraziti na javne finansije ali i opstanak koalicije, odgovara Zoran Jelić iz DPS-a:

"Što se tiče javnih finansija, tražiće se novi modeli finansijske stabilnosti, a što se tiče same koalicije, mislim da tu neće biti nikakvih problema jer u koaliciji svaka strana ima pravo da iznese svoje stavove što je apsolutno u skladu sa koalicionim ugovorom. Ne očekujem nikakve velike turbulencije."
XS
SM
MD
LG