Dostupni linkovi

Budžetski korisnici u RS protestovali zbog smanjenja plata


Protest budžetskih korisnika u RS
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Protest budžetskih korisnika u RS

U Banjaluci je u petak nekoliko hiljada radnika koji se nalaze na budžetu prolazilo uz zvižduke pored zgrade Vlade RS, koja planira da im naredne godine smanji plate za 10 posto.

Protest je krenuo iz banjalučkog parka Mladen Stojanović, a nezadovoljni novim kresanjem plate, radnici iz pet granskih sindikata, okupljenih u Uniju sindikata budžetskih korisnika, prošetali su i banjalučkim ulicama pored zgrade Vlade i Narodne skupštine.

U obraćanju u parku, predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac upitao je Vladu kakvu to vodi socijalnu politiku kada svaki put kad zapne za pare, smanju plate radnicima:

„Dokle tako, gospodo? Dokle? Nećemo dozvoliti da nam ovo još jednom uradite. Nećemo dozvoliti da nam srozate dostojanstvo. Od čega ljudi sda žive danas? Od onoga što im vi dijelite!“

Radnici sa kojim smo razgovarali kažu da je dosta vladine bahatosti i poručuju da se sa smanjenim platama neće moći živjeti:

„Nek se oni prvo odreknu za primjer građanima, a onda će vjerovatno i građani biti poslušni i dobri i odreći se nekog dijela. Ali oni bi trebali bitzi uzor građanima, a ne njima građani.“

„Ovo smanjenje bi jako uticalo na moj kućni budžet i na budžet mojih kolega.“

(FOTOGALERIJA: Protest budžetskih korisnika)


Bužetski radnici dobili su podršku i jednog dijela građana Banjaluke.

Dok je trajao protest, u svim institucijama uprave, sudstva i policije na jedan sat su bili zatvoreni svi šalteri i učionice. Jedino od ovog vida protesta izuzeti su bili zdravstveni radnici.

Predsjednik RS Milorad Dodik, kao i entitetski premijer Aleksandar Džombić poručili su da radnici imaju pravo na protest, ali ni jednom ni drugom nije jasno zašto to radnici rade.

„Jedan apsurd je sigurno ovdje prisutan, mada cijenim potrebnim i važnim - Sindikat ima pravo da organizuje štrajk, a to je da oni redovno primaju plate, oni primaju nesmanjenu platu u ovom mjesecu, primiće i decembarsku nesmanjenu platu. Oni štrajkuju zbog nekih budućih mogućnosti koje idu za tim da se ta plata nešto smanji", rekao je Milorad Dodik.

Premijer Džombić rekao je više puta da, bez obzira na proteste, Vlada neće odustati od usvajanja prijedloga ekonomske politike i budžeta za 2013. godinu na narednoj sjednici entitetskog parlamenta, koja je zakazana za nedjelju 2. decembra.

Sindikalci su poručili da će, ukoliko ne bude postignut dogovor, nastaviti aktivnosti na ostvarenju prava, što podrazumijeva dalje proteste i štrajkove.
XS
SM
MD
LG