Dostupni linkovi

Budva se zadužuje, turizam plaća


Budva
Budva
Više smo puta ponovili kako je izgradnja prečišcivaća za otpadne vode u Budvi najskuplji infrastrukturni projekat u Crnoj Gori, a da je Opština u taj posao ušla bez jasne strategije kako će otplatiti oko 100 miliona troškova i kredita.

Nakon što je nedavno uvedena taksa na vodomjere od 7 eura za Budvane, od ovog ljeta i njihovi gosti plaćaće tzv. eko taksu od 50 centi do 2 eura dnevno.

Poznavaoci turističkih prilika ocjenjuju da će to ove sezone izazvati velike gubitke za hotelijere, a već naredne godine sigurno povećanje cijena što može biti pogubno za konkurentnost Crne Gore na mediteranskom tržištu.

Ako Opština Budva ostvari najave o uvođenju takse za zaštitu životne sredine i turistima, to će izazvati drastično negativan efekat na turističku privredu, ocjenjuje Petar Ivoković iz Crnogorskog turističkog udruženja.

Kako se ugovori sa tur-operatorima sklapaju godinu unaprijed nemoguće je cjenovnike korigovati naknadno, pa taksu neće platiti gosti već hotelijeri čiji će računi za takse u pojedinim slučajevima dostići i pola miliona eura.

"Ja mislim da će uvođenje te ekološke takse krajnje negativno da se odrazi na kompletnu privredu. Ono što je tu najgore jeste to da svi naši ugovori koji su sklopljeni i po pitanju hotelskog i privatnog smještaja neće moći da budu korigovani. Jednostavno će taj teret pasti na hotelijere, odnosno na izdavaoce privatnog smještaja i pojedine hotelske grupe koje imaju 300 do 400 hiljada noćenja. Oni će sigurno biti u minusu do pola miliona eura. Onda možete zamisliti koliko to može oštetiti budžet pojedinih firmi", kaže Ivković.

Rast cijena, manja konkurentnost

Tzv. ekološka taksa biće od 50 centi do 2 eura, zavisno od kategorije smještaja, privatnog i hotelskog. Taj prihod namijenjen je otplati izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje sa kamatom košta oko 100 miliona eura. Iako nema spora oko potrebe za takvim postrojenjem njegova cijena izaziva podozrenje kod lokalne opozicije.

"Sami kredit i uslovi koji su tamo navedeni su potpuno nepovoljni. Mi plaćamo sve, a nemamo pojma niti uvid u projekat. Ja sam tražio u skupštini da nam daju uvid u izvedene radove i u projekat i ništa od toga nijesmo dobili. To se čuva kao u zmije noge. Na kraju se ispostavilo da je podizvođač čuveni Tjedjunik", primjećuje odbornik Boško Vujičić.

"Investicija je 58 miliona, kamata 4 posto i sve to na kraju izlazi preko 100 miliona. Ko će to da plati", pita odbornik Stevan Džaković.

Iako je riječ o najskupljem infrastrukturnom projektu u Crnoj Gori, logično bi bilo da se odgovor na to pitanje znao prije nego što se opština zadužila. No, tek privođenjem kraju gradnje postrojenja formira se komisija koja treba da predloži kako samo u 2014. iznaći 6 miliona za otplatu duga? Komisija rješenje nalazi u taksama za vodomjere od 7 eura po domaćinstvu te ekološkoj taksi za turističku privredu.

"Uveli bi povećane takse za vodomjere i iz tog izvora bi trebalo da prikupimo nekih 2 miliona. Nadam se da ćemo uspjeti da jedan dio prebacimo na turiste preko uvođenja neke takse za zaštitu životne sredine. Svakako da je to za sada jedini model koji nudimo", kaže Cvetko Pajković iz Sekreterijata za investicije.

Kako se najavljuje eko taksa će biti u primjeni dok se ne otplati 100 milionski dug i zato pitamo Petra Ivkovića da li to znači najavu sigurnog poskupljenja domaće turističke ponude za 2015. godinu?

"Ja mislim da to uopšte nije popularno – podizati cijene i za promil u ovo vrijeme izuzetno izražene konkurentnosti tržišta na Mediteranu. U svakom slučaju ako opština odluči da podigne za taj iznos za 50 centi do 2 eura mi ćemo morati da povećamo cijene, jer privreda nakon 2 godine stagnacije sa cijenama neće moći da izdrži taj novi namet", ocjenjuje Ivković.
XS
SM
MD
LG