Dostupni linkovi

'Krčmarica Mirandolina' otvara 26. Grad teatar


Sa plakata predstave
Sa plakata predstave
Balet 'Život je lijep' otvara 26. Grad teatar u Budvi. U programu frestivala prva premijera rezervisana je za predstavu 'Krčmarica Mirandolina' u koprodukciji sa Narodnim kazalištem iz Hrvatske.

Razgovarali smo sa glumcima te predstave i pitali zašto se u Rijeci traži karta više za taj komad i kako tekst predstave smjestiti u vrijeme 70-ih, da li je danas najteže igrati komedije i čemu se publika najradije smije.

'Krčmarica Mirandolina' je koprodukcija Budva grad teatra i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca iz Rijeke, sa festivala Riječke ljetnje noći.

"Interesantan je jedan podatak kako kada postoji dobra volja postoji i dogovor. Evo ovde je 'Krčmarica Mirandolina', u Rijeci je 'Gostioničarka Mirandolina', a na nekom trećem mestu gde budemo gostovali biće samo 'Mirandolina'", kaže reditelj Jug Radivojević.

Reditelj je Goldonijevu krčmaricu Mirandolinu smjestio u 70-te godine prošlog vijeka.

"Radi se o jednom izmeštanju u vreme koje je poznato po buđenju raznih sloboda. To je jedno vreme koje je praktično i bilo uvod u neki dramatičan rasplet unazad. Ja sam rođen 1972. godine i nekako sam pokušao da i kroz neki svoj utisak o ovih 40 godina na ovim našim prostorima sublimiram neku priču koja je pre svega vezana za neke međuljudske odnose i za odnose žena i muškaraca i koje prevazilazi čak taj nivo i govori nam o našim međuljudskim odnosima na ovim prostorima – koliko smo skloni da svaku onu lepotu koju ne možemo da osvojimo i dobijemo da je uništimo. Takođe, i koliko nismo u stanju da prepoznamo put u tragediju, a ja radeći uglavnom komedije mogu da kažem da je komedija u dobrom delu put u tragediju", kaže reditelj.

"Govori nam o međuljudskim odnosima na ovim prostorima – koliko smo skloni da svaku onu lepotu koju ne možemo da osvojimo i dobijemo da je uništimo", kaže reditelj o predstavi.

'Krčmarica Mirandolina' je pripremljena u Rijeci, a glumica Tanja Smoje iz Hrvatskog narodnog kazališta indirektno ukazuje da je i ovoga ljeta buka masovnog turizma važnija od teatra u Budvi.

"Zadovoljstvo je boriti se sa ambijentalnom glumom koja je uvijek tako nepredvidiva a tako je i sada, ali to nam nekako daje snage da još jače se držimo onoga što radimo i spremni smo na svakakve izazove. Kada savladamo ovu buku i šum mora i ostalo što nas okružuje na lokaciji onda možemo sve", navodi Tanja Smoje.

Damir Orlić iz Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca kaže da se u Rijeci već traži karta više za 'Krčmaricu Mirandolinu':

"Premijera će u Rijeci biti 27. juna. Igramo dvije, a sada smo čuli da ćemo igrati puno više. Ne znam kako je ovdje stanje a tamo smo prije 10 dana shvatili da ne moramo ni štampati karte jer smo telefonski imali više poziva i rezervacija nego što imamo sjedala."

Koprodukcijska budvansko-riječka ekipa želi da pomakom u 70 godine preda publici ključ za čitanje Goldonijevog teksta nastalog prije 400 godina kroz vrijeme koje je sa jedne strane probudilo razne slobode a sa druge bilo prethodnica zla i mržnje i sve to kroz komediju

"Mnogo je teško raditi komediju. Ovo je meni 95 režija i pročešljao sam sve žanrove. Jako je teško napraviti komediju pogotovo u vremenima koja nisu duhovita. Videćemo čemu će se publika smejati i šta je judima danas uopšte smešno. Mi smo počeli da se smejemo uglavnom onim stvarima koje nisu smešne. Okrenuo se taj humor naglavačke", kaže Jug Radivojević.
XS
SM
MD
LG