Dostupni linkovi

Doris Pack za RSE: Evropska budućnost Srbije u opasnosti


Doris Pack
Doris Pack
Nemačka evroparlamentarka Doris Pack, nakon odluke Vlade Srbije da odbije sporazum sa Prištinom izjavila je da je budućnost Srbije u opasnosti.

“Žao mi je što ovaj dijalog nije okončao poteškoće između Kosova i Beograda. Mislim da niko nije pitao Beograd da prizna Kosovo, već su ih pitali da pomognu i olakšaju život Srba i Kosovara. Plan Martija Ahtisarija je dobar za celo Kosovo, i mislim da je to bila ideja ovog procesa. Ako ga Srbi ne žele prihvatiti, to zavisi od njih, niko ih ne može prisiliti na to. Ako ne osećaju da treba da idu napred, onda mislim da treba da sačekamo neki drugi trenutak“, kazala je Pack.

Ona je dodala da se dijalog može nastaviti, mada je za to potrebno vremena. Dodala je i da će ovakva odluka uticati na put evrointegracija dve zemlje.

„Ništa se neće desiti uskoro zato što su odlučili da odbace šta je bilo predloženo, i sada moraju da vide šta će uraditi. Ali zavisi od obe strane da pronađu nov početak za nov dijalog, u suprotnom ništa ne može ići napred. Srbija neće dobiti početak za pregovore, a ni Kosovo neće biti u situaciji da ide napred“, kazala je nemačka evroparlamentarka, dodajući da se nada da će Kosovo ipak uspeti da dobije viznu liberalizaciju kako bi građani imali sliku o njihovoj budućnosti.

“Srbi znaju kakva im budućnost može biti ali oni ne žele tu budućnost. U tome je problem”, kazala je ona.

„Sada zavisi od Vlade u Srbiji. Treba da razmisli i proceni dobro šta će uraditi, zato što je njihova budućnost u opasnosti“, zaključila je ona.

Prvi podpredsednik Srbije, Aleksandar Vučić, analizirajući moguće posledice današnje odluke je spomenuo da će upravo Pack biti jedna od onih koji će uputiti kritike na odluku Srbije.
XS
SM
MD
LG