Dostupni linkovi

BiH: Reakcije na Nikolićevo izvinjenje očekivano podijeljene


Tomislav Nikolić tokom intervjua
Tomislav Nikolić tokom intervjua
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izvinio se za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Još ne priznaje da je u Srebrenici bio genocid. Reakcije na Nikolićevo izvinjenje, očekivano, podijeljene su u Sarajevu i Banjoj Luci od zvaničnika, ali i građana - od odobravanja, nevjerice, do tvrdnje kako se sa izvinjenjem kasni.

„Tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Izvanjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda počinio bilo koji pojedinac iz našeg naroda", rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ponudio je izvinjenje za sve zločine koje su Srbi tokom proteklog rata počinili na području Bosne i Hercegovine u intervjuu što je u četvrtak navečer emitiran na bosanskohercegovačkoj državnoj televiziji.

Nikolić je kazao kako „kleči i traži pomilovanje za Srbiju“ zbog zločina koji su počinjeni u Srebrenici, gdje je ubijeno više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i mladića.

Unatoč inzistiranju novinarke da se očituje o tome je li u Srebrenici počinjen genocid, Nikolić je kazao da „sve ono što se događalo u ratovima u bivšoj Jugoslaviji ima karakteristike genocida.

(VIDEO: Intervju sa Nikolićem za BHT u cjelosti)


Izvinjenje Tomislava Nikolića za zločine koji su ime Srbije počinjeni u Srebrenici, za člana Predsjedništva BiH Željka Komšića pozitivno je iznenađenje. Komšić je, podsjetimo, nedavno odbio Nikolićev poziv da posjeti Beograd reagirajući na njegovu tvrdnju o „dvije srpske države na Balkanu“, koju je predsjednik Nikolić u sinoćnjem intervjuu označio „izjavom na ivici lapsusa“.

Izjave predsjednika Srbije, kako je naveo Komšić, dobijaju na značenju i zbog trenutnih političkih prilika u Srbiji:

„I sigurno će doprinijeti i u budućnosti razvoju boljih odnosa između BiH i Srbije. Takva vrsta izjave sigurno će relaksirati stvari u cijelom regionu", rekao je Komšić.

Za razliku od Komšića, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bio je krajnje suzdržan pri komentiranju Nikolićevih izjava. No napao je novinarku koja je Nikoliću postavljala pitanja, i BHT koja je emitirala intervju sa Nikolićem.

Ni ostali političari iz RS koji su do sada davali podršku Tomislavu Nikoliću nisu bili spremni na komentar, poput Vukote Govedarice iz SDS-a, dok je Nikoli Baštincu iz SNSD-a zasmetala kvalifikacija Bosanci, kako je Srbe iz BiH nazvao Nikolić:

„Nema potrebe da komentarišemo Bakira Izetbegovića i te njegove slalome i prodore“, kaže Govedarica

„Mi sebe doživljamo kao Srbe iz RS. I ja bih molio uvaženog predsjednika Srbije da nas oslovljavaju onako kako se mi osjećamo“, dodaje Baštinec.

Azra Hadžiahmetović, poslanica u Parlamentu BiH koja je pokrenula usvajanje rezolucije o osudi genocida, kaže kako vjeruju da su Nikolićeve izjave rezultat posljednjih razgovora u Briselu i pritiska međunarodne zajednice da se pokrene novi kurs u odnosima između zemalja regiona:

„Da li će one i značiti to što je gospodin Nikolić izjavio u smislu poboljšanja komunikacije između dvije države, to ćemo vidjeti u narednom periodu", navodi Azra Hadžiahmetović.

I reakcije građana na Nikolićevo izvinjenje su podijeljene u Sarajevu i Banjoj Luci - od odobravanja, nevjerice, do tvrdnje kako se sa izvinjenjem kasni:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link

Kada Hotić, iz Udruženja Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe, kaže kako je predsjednik Tomslav Nikolić dobrodošao u Srebernicu ukoliko zaista osuđuje zločine, kako je to kazao u intervjuu. Hasan Nuhanović, koji je preživio masovno pogubljenje u Srebrenici, dodaje kako je riječ o važnom iskoraku kojeg trebaju slijediti djela:

„Mora nas uvjerite da je istina što govori sada, jer prije neki dan u Njujorku je pokušavao spasiti Srbiju od odgovornosti zbog zločina i svega“, kaže Hotić

„Nikad nije kasno za neke riječe koje će nam uliti neku nadu da će doći do stabilizovanja situacije. S druge strane, iza tih riječi trebala bi da uslijede neka djela“, dodaje Nuhanović.

Predsjednik Helsinškog odbora RS Branko Todorović zaključuje:

„Mislim da mi u BiH ne treba da na prvu reagujemo na ovakve izjave sa jednom vrstom čak zapaljivosti. Mislim da je izgradnja mira i povjerenja u regionu jedan mnogo ozbiljniji i dublji proces nego što u ovom trenutku nama nude naši politički lideri. Na neki način i ovakve izjave kao gospodina Nikolića predstavljaju dio jedne političke estrade.“

Nikolić je drugi predsjednik Srbije koji se izvinio za zločine počinjene tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Prije njega to je učinio Boris Tadić 2007. godine.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG