Dostupni linkovi

Broj oboljelih od gripe u BiH nije alarmantan


Dom zdravlja Vrazova, Sarajevo
Dom zdravlja Vrazova, Sarajevo

U Bosni i Hercegovini ove godine još nije službeno proglašena epidemija gripe. Doktori kažu da broj slučajeva nije pretjeran za ovo doba godine. Kao i svake godine, najosjetljivija su djeca školskog uzrasta i ljudi starije životne dobi. Protiv ove bolesti se malo građana odlučuje vakcinirati, a većina ju prevenira zdravom ishranom.

Sezona gripe u Federaciji je počela nešto ranije nego prethodnu godinu. Do sada je evidentirano oko 25.000 slučajeva bolesti sličnih gripi ili potvrđenih sa virusom gripe, više za 5.000 nego prošle godine.

Budući da je zimski period uobičajen za gripu, broj oboljelih nije alarmantan niti odstupa od prosjeka, kaže epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Mirsada Mulaomerović.

„Ništa neuobičajeno što nije vezano za ovo doba. Gripa uvijek zahvati puno veći broj oboljelih nego uobičajeno i od svih zaraznih bolesti zauzima najveći procenat u ukupnoj strukturi zaraznih bolesti, tako da nitko ne govori o nekoj epidemiji gripa, nego više o sezoni i aktivnosti gripe", navodi Mirsada Mulaomerović.

Iako je vakcinacija najbolji način za zaštitu od gripe i njenih komplikacija, u Federaciji se za nju ne odlučuje veliki broj ljudi, navodi Mulaomerović:

„Nažalost, u zadnjih par godina je broj vakcinisanih opao u odnosu na prethodni period. Nekada je to zbog kašnjenja vakcine, nekada i zbog utjecaja antivakcinalnog pokreta. Ne raspolažemo tačnim brojem, ali svakako on nije veliki", konstatuje.

U posljednjih 15-tak dana u Republici Srpskoj registrirano je oko 700 slučajeva oboljenja sličnih gripi.

Milka Mrđa, glasnogovornica Instituta za javno zdravstvo RS, kaže da ipak ova bolest nije poprimila velike razmjere.

„Od početka sezone, tačnije od 40. nedjelje 2014. godine do danas, u svim Domovima zdravlja Republike Srpske ukupno je registrovano 38 271 akutna respiratorna infekcija, dok je oboljenja sličnih gripi bilo ukupno prijavljeno 13 083", navodi Milka Mrđa.

Građani Sarajeva smatraju da je gripu najbolje prevenirati, zdravom ishranom i vakcinama:

Građani Sarajeva o zaštiti od gripe
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Budući da je vrhunac sezone gripe iza nas, očekuje se da će i broj oboljelih u narednim danima biti sve manji.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG