Dostupni linkovi

Britanski parlament o vazdušnim udarima u Siriji


Dejvid Kameron
Dejvid Kameron

Britanski parlament glasa u sredu, na zahtev britanskog premijera Dejvida Kamerona, o vladinom predlogu da Velika Britanija sprovodi vazdušne udare na "Islamsku državu" i u Siriji.

Kameron je uveren da sada ima većinsku podršku za takvu intervenciju.

"Mislim da postoji rastuća podrška u parlamentu u prilog ovim udarima", rekao je Kameron.

On je dodao da je to "nacionalni interes, dobra stvar koju treba uraditi" i da treba delovati sa svojim saveznicima.

Kameron je pozvao poslanike svih partija da podrže napade na ekstremiste, navodeći da je vojna akcija "samo jedan deo široke strategije za dovođenje mira i stabilnosti u Siriju".

On je rekao da Velika Britanija neće preduzimati vojne operacije da se smeni sirijski predsednik Bašar el Asad, već da želi da britanske vazdušne snage gađaju "Islamsku državu".

Lider britanske opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin u utorak je poslanicima te stranke omogućio da glasaju po savesti u vezi s predlogom da se Velika Britanija uključi u bombardovanje "Islamske države u Siriji", iako je on protiv tih napada.

Time je porasla i verovatnoća da će poslanici u britanskom parlamentu glasati u prilog vazdušnim udarima.

Takođe, Kameron nije želeo da se ponovi situaciju iz avgusta 2013. kada je parlament odbio njegov predlog o udarima u Siriji i ovog puta želeo je da bude siguran da će moći da sakupi veliku podršku u Parlamentu pre nego što organizuje novo glasanje.

Traženje odobrenja u parlamentu je važno pitanje u Velikoj Britaniji, pošto neki laburisti krive bivšeg premijera Tonija Blera, takođe laburistu, da je uvukao zemlju u rat u Iraku na lažnim tvrdnjama da je Irak raspolagao oružjem za masovna uništavanja.

Više stotina demonstranata je u subotu u Londonu tražilo od britanskih poslanika da ne podrže vazdušne napade na "Islamsku državu" u Siriji.

Demonstranti su ispred kancelarije premijera u Dauning stritu uzvikivali "Ne bombardujte Siriju". Protesti su održani i u drugim britanskim gradovima.

XS
SM
MD
LG