Dostupni linkovi

Brisel upozorio: Vlada Kosova mora se ozbiljno posvetiti javnoj administraciji


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova

Evropska komisija ocenila je da je Kosovo pokazalo dobre mogućnosti u koordinaciji aktivnosti koje se tiču evropskih integracija, a posebno u oblasti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U svom godišnjem izveštaju o zemljama koje teže da se priključe uniji, Evropska komisija osvrće se na dostignuća i obaveze koje predstoje državama na putu evropskih integracija.

U Izveštaju o napretku, kosovske vlasti se kritikuju zbog „neuspeha u blagovremenom konstituisanju novog Parlamenta“.

“Nova vlada mora se ozbiljno, politički posvetiti javnoj administraciji. Spor tempo reforma u ovoj oblasti i dalje je najveći izazov kosovskom procesu eurointegracija. Građani Kosova očekuju da imaju pristup slobodnim medijima i da se ne suočavaju sa diskriminacijom, bez obzira na njihovu etničku i versku pripadnost. Kako bi se postigao uspeh, Kosovu treba vlada koja neće biti samo orijentisana prema reformama, već koja će podržati razgovore sa Srbijom i biti posvećena sprovođenju postignutih sporazuma, i to ne samo za dobrobit Kosova i Srbije, već za dobrobit celog regiona Zapadnog Balkana“, kaže se u izveštaju Evropske komisije.

Takođe se pominje i pitanje vizne liberalizacije u Schengen zoni za građane Kosova, a u tom pogledu, od vlasti se traži da dokažu „praktične rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, kao i u daljem uspostavljanju nezavisnosti pravosuđa.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozdravila je Izveštaj o napretku za Kosovo, navodeći da je Kosovo posvećeno tome da se izazovi koji su navedeni u izveštaju u svim kosovskim institucijama tretiraju sa velikom ozbiljnošću.

Ona je naglasila da se nove institucije pod hitno trebaju posvetiti reformama i nedostacima iz izveštaja.

Ona je takođe pozdravila spremnost Evropske komisije da pomogne Kosovu u jednoj novoj fazi odnosa sa EU, a kako bi se intenzivirao dijalog sa Nacionalnim savetom za evropske integracije, a kojim rukovodi predsednica Kosova.

I odlazeći premijer Hashim Thaçi pozdravio je izveštaj Evropske komisije, navodeći u osvrtu na svom Facebook profilu, da Izveštaj predstavlja “realnu sliku intezivne godine i potvrđuje uspeh u procesu ispunjavanja uslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i za libeberalizaciju viza.

On podseća da su dva najveća uspeha za Kosovo bili dobro organizovani izbori i dijalog sa Srbijom o normalizaciji međudržavnih odnosa.

“Naravno, preostali izazovi će se tretirati sa velikom ozbiljnošću od strane novih institucija Kosova koje će se uskoro formirati”, napisao je Thaçi.

Stručnjaci evrointegracija na Kosovu smatraju da ovogodišnji izveštaj ima samo jedan pozitivni deo, i to onaj kada se govori o izborima i o dijalogu sa Srbijom.

Glavni izazovi i dalje ostaju prevazilaženje političke krize i formiranje novih institucija, a posebno oblast vladavine prava. I pored brojnih javnih izjava i mnogih strategija, Kosovo nije pokazalo rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Avni Mazreku, profesor Evropskog prava, navodi i da javna administracija nije problem samo ove godine, već je to problem još iz 2008.

“Ako govorimo o izbornoj reformi koje se pominje u izveštaju, Kosovo nije ispunilo uslove. U reformisanju javne administracije institucije Kosova i oni koji su rukovodili Kosovom bili su neuspešni. Oni nisu bili neuspešni zato što nisu znali o tom problemu, već zato što nije bilo političke volje da se on reši, zato što se javna administracija upotrebljavala kao instrument, kao mehanizam u smještanju partijskih kadrova. To je i dovelo do toga da je javna administracija postal glavni izvor masivne korupcije u državnim institucijama”, kazao je Mazreku.

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar je, nakon predstavljanja ključnih nalaza izveštaja Evropske komisije u Prištini, prokomentarisao i trenutnu političku situaciju na Kosovu.

"Zemlja je u blokadi četiri meseca posle uspešnih izbora. Sposobnost ili spremnost političke elite da reši probleme predstavlja prepreku. Kosovo već oseća posledice odlaganja formiranja institucija i postoji zaostali posao koji Skupština i Vlada moraju da obave. Dakle, dok predstavljam ovaj izveštaj i napredak ostvaren tokom prošle godine, apelujem na vaše lidere da interese Kosova i njegovog naroda stave na prvo mesto i nađu načina da krenu napred“, rekao je on.

XS
SM
MD
LG