Dostupni linkovi

Brisel: Ponovo bez finalnog političkog dogovora


Zastava Evropske unije
Zastava Evropske unije

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena je, posle 17 sati razgovora, bez dogovora.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da dve delegacije nisu postigle dogovor ni o jednom pitanju.

Vučić je rekao da su delegacije bile veoma blizu postizanju dogovora o Zajednici srpskih opština (ZSO), koja je bila jedna od četiri teme o kojima se prethodni dan razgovaralo.

"Prištinska delegacija nije želela da prihvati čak ni ona ovlašćenja za ZSO koje imaju opštine, a to su ovlašćenja u domenu urbanog planiranja, zdravstva i ekonomskog razvoja", rekao je Vučić.

On je dodao da je napredak postignut i u vezi sa telekomunikacijama, ali da sporazum nije finalizovan.

Kosovski premijer Isa Mustafa rekao je da je postignut napredak u vezi sa ZSO i telekomunikacijama, ali da njegova delegacija nije mogla da prihvati zahteve beogradske strane.

"Oni su tražili izvršna ovlašćenja za ZSO, a to je protiv našeg zakona i ustava", objasnio je Mustafa.

On je potvrdio da je došlo do napretka u vezi sa telekomunikacijama i da je postignut dogovor o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo, ali da sporazum nije potpisan, jer međunarodna zajednica želi da sve četiri teme budu potpisane u paketu.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je nakon dijaloga da je finaliziran tekst dva sporazuma - o principima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, i o implementaciji dogovora iz oblasti telekomunikacija.

"Finalni politički dogovor, međutim, nije postignut", navela je Mogerini dodajući da će se odmah razmišljati o budućim koracima.

Na pitanje da li će činjenica da u ponedeljak nije postignut sporazum imati posledice na evropske integracije Srbije, Aleksandar Vučić je rekao da na to ne može da odgovori.

Mustafa je kazao da datum održavanja sledeće runde dijaloga zavisi od visoke predstvanice EU Federike Mogerini.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji, uz posredovanje EU, predvode srpski premijer Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, počeo je u ponedeljak ujutro, a nastavljen je nešto posle 20.30 časova, da bi se završio u utorak posle 01.30 sati.

XS
SM
MD
LG