Dostupni linkovi

Dačić i Tači postigli dogovor o energiji i telekomunikacijama


Ešton zadovoljna dogovorom Tačija i Dačića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Ešton zadovoljna dogovorom Tačija i Dačića

Visoka predstavnica Evropske komisije za spoljne poslove Catherine Ashton izjavila je u nedelju uveče da su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači postigli dogovor o telekomunikacijama i energetici na sastanku u Briselu.

"Premijeri su postigli dogovor o telekomunikacijama i energiji," izjavila je Ashton u pisanom saopštenju.

Ona je takođe rekla da je razmotreno i pitanje lokalnih izbora u novembru i da su donesene odluke koje osiguravaju poštene izbore sa najvećim mogućim učešćem.

Ashton je rekla da će se radna grupa za izbore kojom predsedava OSCE sastati u narednim danima kako bi se dogovorene odluke primenile na vreme.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič izjavila je za RSE da je još jedan važan rezultat razgovora u nedelju to što su pripreme izbora na pravom putu. Ona je rekla da i dalje postoje otvorena pitanja kada se radi o primeni aprilskog sporazuma kao i da se napori da se ova pitanja reše nastavljaju.

Na konstataciju da je dogovor o energetici i telekomunikacijama verovatno veliki plus za Srbiju kada je u pitanju početak pregovora sa EU, Kocijančič je kazala:

"Ovaj dogovor je sigurno izuzetno značajan i ne zaboravite da je zeleno svetlo za otvaranje otvaranje pristupnih pregovora već dato i da trenutno Savet razgovara o okviru za pregovore sa Srbijom".

Kosovski premijer je nakon radne večere sa visokom predstavnicom i premijerom Srbije izjavio da je ponovo razgovarano o telekomunikacijama i energiji.

"Večeras smo postigli dogovor o oba ova pitanja", kazao je Tači.

"Što se tiče lokalnih izbora razgovarali smo o neophodnosti visokog odziva i o najboljem načinu da se to postigne", rekao je on.

Tači je, međutim, uoči sastanka izjavio da očekuje da se pitanja energetike i telekomunikacija reše, ali da će "pitanja vezana za izbore biti rešavana u kosovskoj Centralnoj izbornoj komisiji, ne u Briselu".

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da su razgovori prvo sa Ashton, a potom i sa prištinskom delegacijom bili veoma produktivni.

"Mislim da je napravljen jedan veliki pomak u sporovođenju onoga što smo još i ranije dogovorili, a to je - u realizaciji priprema za održavanje lokalnih izbora. Došlo se do dogovora u oblasti telekomunikacija i energetike i čini se da je Srbija ispunila sve svoje obaveze koje su bile predviđene", istakao je Dačić.

Dačić je izrazio uverenje da više nema prepreka da se najkasnije krajem januara održi prva međuvladina konferencija.

Sa jednog od prethodnih susreta
Sa jednog od prethodnih susreta
"Mi smo ubeđeni da više nema nikakvih prepreka da Srbija najkasnije do kraja januara, a mi očekujemo možda i do kraja decemebra, održi prvu međuvladinu konferenciju odnosno na takav način se i zvanično, znači, radno započnu pregovori o članstvu Srbije u EU", rekao je on.

Dačić je istakao da pregovori na tehničkom nivou počinju u drugoj polovini septembra, ali da je za Srbiju značajno da više niko ne može da joj prigovori da nije uradila ono što je dogovoreno na početku pregovaračkog procesa.

Dačić o izborima i dogovoru

Govoreći o kosovskim lokalnim izborima, premijer Srbije je naveo da će Kosovo ispuniti sve što je prihvatilo kao svoju obavezu.

"Biće imenovan predstavnik Srba u Centralnoj izbornoj komisiji, zatim svi oni koji poseduju srpska dokumenta će imati pravo da budu upisani u birački spisak, naravno da glasaju i da budu kandidati", istakao je Dačić.

On je ponovio da je u zajedničkom interesu, što se tiče Srba da dobiju institucije koje "više niko neće moći zvati paralelnim."

Kada je reč o energetici, naveo je da dogovor koji je postignut omogućava funkcionisanje ovih sistema bez promena na terenu.

"Kad je reč o građanima, nikakvih promena neće biti kad je reč o elektroenergetskom sistemu i telekomunikacijama. Naši operateri će takođe moći da rade na Kosovu i Metohiji", kazao je i dodao da će se u narednim mesecima dogovoriti načini i modaliteti na koji će Međunarodna telekomunikaciona unija dodeliti na korišćenje Kosovu trocifreni broj.

"Za to će međutim biti potreban dugi niz godina da bude primenjeno u praksi. Za nas je takođe važno da će pozivi sa Kosova za centralnu Srbiju biti lokalnog karaktera tj. sa lokalnim troškovima", rekao je Dačić.

Dogovor dovoljan da uveri Nemačku o pregovorima za Srbiju

Naš dopisnik iz Brisela Rikard Jozwiak ranije u toku dana je javio da su ovog puta evropski posrednici bili rešeni da stvari dovedu do kraja.

"Posrednica Ashon, kako sam saznao, prošli put je bila toliko frustrirana nepostizanjem sporazuma da je izgubila svoje, inače, poslovično strpljenje. Ona je zaista poslednjih meseci i nedelja, uprkos tome što se govorilo da je prezauzeta problemom Sirije, mnogo napora, pa, ako hoćete i sopstvenog prestiža, uložila u proces dijaloga, insistirajući na tome da se dvojica premijera non-stop sastaju", rekao je on.

Jozwiak je ocenio i da u slučaju postizanja dogovora o nerešenim pitanjima sledi period izvesne relaksacije.

"Ono što sledi, kako saznajem iz diplomatskih izvora bliskih dijalogu, jeste još jedan susret pre lokalnih izbora na Kosovu, kako bi se Brisel uverio da izborni proces teče u skladu sa planom, ali nakon toga, do oktobra, odnosno, decembra, kada su predviđena dva samita Saveta EU, a na decembarskom se očekuje odluka o datumu pregovora sa Srbijom, neće biti značajnijih dešavanja".

Upitan ranije kakav se izveštaj posrednice Ashton može očekivati ako se postigne sporazum, Jozwiak kaže da bi njen izveštaj u suštini bio zeleno svetlo za Srbiju.

"Uprkos tome što je bilo problema u poslednja dva-tri meseca, što je proces dijaloga usporen, i Evropska unija i većina zemalja-članica smatraće da je Srbija učinila dovoljno da se sa njom bar otvore pretpristupni pregovori."

O stavu Nemačke Jozwiak kaže:

"Prošle nedelje je održan sastanak ambasadora Evropske unije i da su oni saopštili (Fernandu) Gentiliniju, posredniku EU u dijalogu i direktoru za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljno delovanje, da će, ako se postigne sporazum o energetici i telekomunikacijama, to biti dovoljno da uveri Nemačku i druge skeptike da se Srbiji bar može dodeliti datum i sa njom započeti pristupni pregovori."

Posrednica Ashton je ranije ove nedelje pozdravila napredak Prištine i Beograda u procesu pripreme lokalnih izbora na Kosovu, koji će se održati 3. novembra.

Ona je ocenila da će ti izbori biti prekretnica za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Ashton se u nedelju prvo sastala sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem. Sastanku je prisustvovao i vicepremijer Aleksandar Vučić. Potom je usledio susret sa Tačijem i zajednička radna večera.
XS
SM
MD
LG