Dostupni linkovi

Brige Njemačke sa novim prilivom izbjeglica


Izbjeglice prelaze rutu u blizini srpskog sela Miratovac, 18. januar 2016.
Izbjeglice prelaze rutu u blizini srpskog sela Miratovac, 18. januar 2016.

Piše: Katya Adler, BBC (Prevela: Ena Stevanović)

"Razumijem da je izbjeglicama potrebno sigurno mjesto za život, ali Njemačka ne može sama spasiti svijet."

"Nadam se da će se ova noćna mora ubrzo završiti, kako za nas tako i za njih. I onda će se svi oni moći vratiti u svoje domove i napustiti naše zauvijek."

Novinarski kliše je citirati taksistu, ali ovaj njemački taksista je savršeno sažeo atmosferu koja trenutno vlada u njegovoj državi. I stoga ga ne smijemo ignorirati.

On, kao i većina Nijemaca, kako se navodi u istraživanju javnog televizijskog servisa ZDF, smatra da se Njemačka ne može nositi s tako velikim prilivom izbjeglica i migranata koji su stigli tijekom prošle godine.

Zabrinutost je još veća nakon masovnih seksualnih napada koje su na Silvestrovo u Kelnu počinili migranti. Od tada se diljem Njemačke dobro prodaju biber sprej, suzavci i slični plinski pištolji koji nisu smrtonosni.

"Sve to možete legalno kupiti u Njemačkoj", kaže Pavel Svedlov, menadžer berlinske trgovine oružjem.

"No, nije ih legalno koristiti protiv drugih osoba. Međutim, naši klijenti se uglavnom žele zaštititi. To je njihov prioritet", dodaje on.

"Ljudi dolaze u Njemačku sa lažnim dokumentima ili bez ikakvih dokumenata i tvrde da su izbjeglice. Mi nemamo pojma ko su oni zapravo i mnogi Njemci smatraju da je to tempirana bomba."

"U našu trgovinu su uglavnom dolazili mladi muškarci, ali sada su naši klijenti i žene i starije osobe. Uglavnom nudimo oko petnaest različitih vrsta biber spreja. Sada smo i mi i naši dobavljači sve rasprodali."

Nismo rasisti

Građevinski radnik Matthias kaže da je došao u ovu trgovinu jer je zabrinut za svoju suprugu.

"Nisam rasista, ali otkako se desio napad u Kelnu, mislim da je dobro da žene nose nešto za samoodbranu, ali sve trgovine u kojima sam bio su rasprodale biber sprej", kaže Matthias.

Umirovljenik Juergen kaže da je tražio gasni pištolj da bi se kod kuće osjećao sigurno i dodaje da je situacija u Njemačkoj svakim danom sve gora te da nema dovoljno policajaca.

Sve to je vrlo značajno za Njemačku.

Zbog nacističke prošlosti Nijemci su vrlo osjetljivi na pitanja manjina i na upotrebu oružja, čak i kada se radi o njihovoj vojsci.

Angela Merkel
Angela Merkel

Oni su vjerovali da će njihova vlada, a posebno Angela Merkel, osigurati stabilnost i sigurnost koju Nijemci toliko cijene. No, većina Nijemaca sada smatra da je njena politika prema migrantima bila pogrešna.

Nakon što je otvorila vrata migrantima prije nekoliko mjeseci, kancelarka Merkel je sada pod javnim i političkim pritiskom. Čak i njena konzervativna politička partija CDU/CSU vrši pritisak na nju da postavi gornju granicu odnosno odredi koliko migranata Njemačka može primiti, kao što je uradila Austrija.

Nakon toga bi vlada mogla uzviknuti: Nema više, puni smo!

Dakle, hoće li Angela Merkel uraditi nešto tako?

Veliki zadatak

Državna tajnica njemačkog Ministrastva unutrašnjih poslova Emily Haber nije dala izravan odgovor na ovo pitanje, ali je rekla da bi takva unilateralna mjera mogla biti dovoljna da zaustavi priliv izbjeglica.

Haber je dodala da je smanjenje broja ulazaka prioritet njene vlade jer je više od milion migranata ušlo u Njemačku tijekom prošle godine, a država ne može primiti još milion ove godine.

No, ona je uz to naglasila da bi svi partneri EU trebali raditi zajedno kako bi zaustavili priliv migranata u Europu.

Merkelina vlada je optužena da je izdala svoj narod tako što su otvorili granice za "došljake", a da pri tome nisu razmatrali moguće posljedice.

(Fotogalerija/Reuters: Izbeglički put)


Haber priznaje da je integracija migranata "vjerovatno jedan od najtežih zadataka s kojima se njena država suočava od 1949. godine".

"Mnogi od njih nemaju iste vrijednosti oko kojih se svi mi slažemo. Oni dolaze iz drugačijih sredina i imaju drugačiji odnos prema ženama. Oni imaju i različite stavove o tome kako razriješiti sukobe i kako poštovati drugog i drugačijeg, damoramo poštovati druge religije. Oni imaju različite stavove o povijesnoj odgovornosti Njemačke i sve to će se morati uzeti u obzir što je veliki izazov."

Nastava njemačkog je prvi korak koji je država ponudila s ciljem integracije migranata, što je dodatni izazov za ovu europsku državu. Njemačke migrantske zajednice koje su se već integrirale strahuju da bi kriminalne radnje drugih migranata u Kelnu i drugdje mogle utjecati na sve njih.

Tursko-njemački socijalni radnik Ercan Yasaroglu, koji živi u Berlinu tri desetljeća, nije optimista.

"U jednoj noći u Kelnu je uništena njemačka kultura dobrodošlice. Ovdje sada postoji drugi tip rasizma koji utječe na sve nas koji imamo migrantsko porijeklo. Opasnost je da bi to moglo izazvati protureakciju migranata koji se osjećaju izopćenima. Nasilje rađa nasilje, ali ja sam optimista da Angela Merkel to može riješiti", navodi Yasaroglu.

"Mi to možemo", rekla je kancelarka Merkel prije nekoliko mjeseci.

Da li bi to i danas ponovila? Pitanje migranata je izazvalo krizu u EU te čak i najmoćnija država ovog bloka trenutno pokušava pronaći izlaz.

XS
SM
MD
LG