Dostupni linkovi

Brezovica između investicija i politike


Brezovicu očekuju investicije u iznosu od 409 miliona eura, a uz to i 3.000 novih radnih mesta. To stoji u ugovoru projekta za razvoj turističkog centra Brezovice, koji je u utorak potpisan u Prištini između Vlade Kosova i Konzorcijuma francuskih kompanija MDP Consulting – Compagnie des Alpes”. Ovaj konzorcijum je u decembru prošle godine proglašena pobednikom sa iznosom sume za investiranje u ovaj centar. Skupština opštine Štrpce, kojoj pripada Brezovica, a gde inače živi većinsko srpsko stanovništvo, poručila je da se zahtevi ove opštine moraju uzeti u obzir radi dalje implementacije ovog projekta.

Francuski konzorcijum je obećao da će otvoriti preko 3.000 radnih mesta, ali će se investicije realizovati u nekoliko faza. U prvoj fazi koja traje tri godine, predviđene su investicije u iznosu od 165 miliona eura.

Projekat predviđa proširenje ili stvaranje novih skijaških staza svetske klase, duže od 100 km, sa oko 20 modernih žičara sa visokim bezbednosnim standardima i kvalitetom.

Ovim investicijama, skijaški centar Brezovica će se pretvoriti u odmaralište svetskog nivoa i pružaće usluge tokom cele godine. Brezovica je inače na nadmorskoj visini između 900 i 2.522 metara i zauzima površinu od 2.500 hektara. Od međunarodnog aerodrom u Prištini udaljena je 60 kilometara.

Zvaničnici Vlade Kosova smatraju ovaj projekat najvećim od okončanja rata, koji će imati direktan uticaj na zapošljavanje i ekonomski razvoj, dok stručnjaci turizma i ekonomije skreću pažnju da vlada mora da nadgleda obećane investicije.

Zek Čeku, rukovodilac Udruženja turizma Kosova, u izjavi za RSE kaže da vlast mora da bude fer prema investitoru.

„Kosovska strana koja je odgovorni potpisnik za realizaciju projekta mora da bude korektna, ali i striktna u svim aspektima, kako u ekonomskom, tako i u socijalnom i političkom“, kazao je on.

Ekonomski stručnjaci smatraju da je ovaj ugovor od izuzetne važnosti i da će on uticati na smanjenje stope nezaposlenosti, ali i na poboljšanje imidža Kosova naspram stranih investitora.

Safet Grđaljiu, predsednik Privredne komore Kosova, u izjavi za RSE je kazao da realizacija ovog projekta ima veliki značaj.

„Ovo je dobra mogućnost ne samo zbog kapitala od stranih investicija, već će se ovim poboljšati imidž zemlje, a uz to i privući pažnja ostalih stranih investitora“, kazao je on.

Naser Grajćevci ističe da će obrt stranih investicija na Kosovu oživeti ekonomiju u zemlji.

„Verujemo da će ovaj konzorcijum unaprediti svoj rad, i ne samo što ćemo imati najmoderaniji skijaški centar, i to ne samo na Balkanu, već će pomoći ljudima da se zaposle a uz to će se povećati i obrt domaćeg kapitala“, kazao je on.

Ugovor će stupiti na snagu šest meseci od potpisivanja.

Brezovica inače pripada opštini Štrpce u kojoj živi većinsko srpsko stanovništvo. Skupština ove opštine je, povodom potpisivanja ugovora održala hitnu sednicu i donela sledeće zaključke – da je ugovor sa francuskim konzorcijumom prihvatljiv samo ukoliko se uvaže sugestije lokalne zajednice, te da je predsednik opštine spreman da iskoristi svoje pravo veta ukoliko interesi zajednice ne budu zaštićeni u dovoljnoj meri. Time će se sprečiti stupanje ugovora na snagu po isteku roka od 180 dana od dana potpisivanja.

U zaključcima takođe stoji da francuski konzorcijum treba da reši probleme kao što su eksproprijacija, imovinsko-pravni odnosi postojećeg ski centra, te da će prilikom zapošljavanja zaposliti i Srbi iz tog kraja.

XS
SM
MD
LG