Dostupni linkovi

Cenić: Vlasti u BiH jedva čekaju da potroše ruski novac


Analitičarka iz Banjaluke Svetlana Cenić za 'Zašto' komentariše da li bi ratni dug BiH Rusiji za isporučeni plin mogao biti kompenziran novcem od klirinškog duga koji će Rusija isplatiti BiH po osnovu dijela sovjetskog duga Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (SFRJ).

  • Pare će biti potrošene

Ako ne bude baš u istom momentu 'prebijanje duga', a pare kojim slučajem dođu iz Rusije, a najavljene su, čini mi se, za juni, naše vlade jedva će dočekati da se dograbe tih para. I, nažalost, trošiće ih onaj koji ih nije zaradio, a podsećam da su ih zaradile neke druge firme, iz onog predratnog vremena.

A sigurno će doći na red i plaćanje ruskog duga, pa će to možda da bude 'samo odloženo', ali će se morati platiti. S tim što se jedni prave ludi koliki je zapravo taj dug, jednako kao što su se svi pravili ludi godinama pregovarajući o tom ruskom dugu. I na žalost, mislim da će se nastaviti prepucavanje ko je i koliko dužan Rusima za gas, to je prvo.

I druga stvar – da su vlade već isplanirale i gde će s tim parama. I ne mogu da ih iščekaju. Ako one uopšte dođu, jer ja ne isključujem da u zadnji čas bude – 'Ali znate šta, mi bi sad uplatili, ali vi nama dugujete, pa da vidimo'. Ne isključujem ni to, ali nisam videla taj sporazum, odnosno obavezu po kojoj su Rusi potpisali da će isplatiti te pare, da li ima nekih odredbi tu, to zaista nisam videla.

I sve mi se čini da će pare biti prvo potrošene, a onda ćemo tražiti načina kako da se plati gas.

  • Ko je dužan

Zašto se odbija platiti i zašto su prepucavanja oko duga za ruski gas – zato što Republika Srpska tvrdi da je 'samo, eto, malo nešto trošeno', kao 'Zvornik i taj deo, nemaju oni ništa s tim, to je tamo Federacija trošila' – zaboravljajući da postoji i Birač (Tvornica glinice). Za njega je pre mnogo vremena bilo 'traženje razumevanja', da se prolongira isplata duga, pa sve tako. To je beskonačna priča. Ja zaista ne znam zadnje detalje koliko duguje za gas, na primer, Birač – oni su ga najviše i koristili.

Čim dođe do duga, kod nas nema nikakve sloge. Recite da ćete povećati plate, pa ćete videti da postoji sloga. Samo dug svako od sebe odbija što je više moguće i osporava što je više moguće.

  • Taoci Gasproma

Nažalost, mi smo taoci jednog snabdevača gasom i monopolskih cena. Evo, Hrvatska je ponudila još jednu varijantu, s obzirom na to da grade spremište, i to na Krku, kojim će se dopremati plin i pozvala i ostale da se gradi još neki krak ili da se gradi još jedno slično spremište negde gde je gas. Podsećam vas da su istraživanja propala, Šel je odustao, isto tako našom krivicom, a da je i tu bilo naznaka nekih rešenja za trajno snabdevanje Bosne i Hercegovine gasom i da, pre svega, ne zavisimo o monopolskih cena.

Gas koji mi plaćamo gotovo da je najskuplji inače. Ja sam poredila cene po kojoj kupuje Nemačka, po kojoj kupuju zemlje u okruženju i cene koje plaća Bosna i Hercegovina. Znači, Republika Srpska očigledno vrlo navija da to bude ekskluzivno jedan dobavljač i to zna se koji – mora biti ruski.

Također, bilo je predloga da kad se već gradi put Banjaluka - Gradiška da vidimo da se negde spojimo i na dovod plina, da pregovaramo s Hrvatskom, već kad se gradi, da bi to bio dobar način da se polaže i cevovod.

Nažalost, sve je propalo, jer mi smo takva zemlja – mi navijamo, ne za svoje firme i ne za svoju državu, nego nam oči obično stoje u tuđem dvorištu, u tuđoj državi i navijamo za tuđe interese.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG