Dostupni linkovi

Boško Jakšić: Državljanstvo za Dalana kratkovid potez Srbije


Boško Jakšić
Boško Jakšić

Nakon što su mediji otkrili da je Vlada Srbije daleko od očiju javnosti dodelila državljanstvo palestinskom političaru Muhamedu Dalanu, političkom rivalu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i savetniku prestolonaslednika Abu Dabija, poznavaoci prilika ocenjuju da je ovaj potez diplomatski kratkovid.

Boško Jakšić, spoljnopolitički analitičar, kaže za Radio Slobodna Evropa da se zvanični Beograd, po svemu sudeći, vodio ekonomskim interesima kada je srpski pasoš dodelio Dalanu, koga je Palestinska uprava osudila 2014. na dve godine zatvora zbog korupcije.

„Ovo me asocira na situaciju od pre 20-25 godina, u vreme dok je Jaser Arafat bio živ. Njegov glavni protivnik tada bio je pukovnik Abu Musa koji je živeo u Tripoliju. Tadašnjim jugoslovenskim diplomatama je bilo zabranjeno da se s njim sastanu upravo da bi se održali prijateljski odnosi sa Arafatom.

Ako tu situaciju poredimo sa sadašnjom, onda je obazrivost koja je nekada prošla prešla barem u diplomatsku neopreznost. Na ovaj način dati državljanstvo glavnom rivalu predsednika Abasa, a istovremeno se truditi da održite korektne odnose sa palestinskom vlašću, nanosi ozbiljan udarac", kaže Jakšić.

RSE: Da li se mogu nazreti motivi za ovakav potez zvaničnog Beograda?


Jakšić: To je propraćeno pričom da će Dalan da donese kapital iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je unošenje kupoprodajnog ugovora u diplomatiju, što nije dobro. To možda može da bude lukrativni potez, iako je i on pod znakom pitanja, ali u svakom slučaju ne deluje baš rafinirano.

RSE: Prema navodima stranih medija, postoji mogućnost da on planira da iskoristi Srbiju kao bazu za pokret protiv Mahmuda Abasa, aktuelnog lidera Palestinske uprave. Vidite li Vi tu mogućnost?


Jakšić: Ne vidim da bi išli toliko daleko da bi ovde pravili bazu za rušenje Mahmuda Abasa, ali ponavljam, mislim da je ovo loš i kratkovid potez.

XS
SM
MD
LG