Dostupni linkovi

Pavelić: Treći entitet ili taktička lutanja


Zastava Herceg-Bosne, Mostar
Zastava Herceg-Bosne, Mostar

Boris Pavelić, novinar riječkog Novog Lista, za “Zašto?” analizira zašto Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH, ponovo poziva na stvaranje trećeg, hrvatskog entiteta.

  • Projekat

Sve hrvatske vlade od 2000. naovamo govore da će poštovati dogovor sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, ako se oni uspiju dogovoriti.

Očito je da i hrvatska garnitura ima podršku ne samo ove, nego svih dosadašnjih hrvatskih vlada, a naročito HDZ BiH Dragana Čovića ima podršku svih HDZ-ovih vlada od (bivšeg premijera) Ive Sanadera naovamo.

Sanader je pokušao detronizirati Čovića potpomažući formiranje HDZ 1990., taj projekat je propao i Čović je danas jedini i najuticajniji hrvatski političar u Bosni i Hercegovini, i ja mislim da on ima potporu Vlade u Zagrebu.

  • Crkva

Zašto je Čović upravo sad izašao s idejom trećeg entiteta?

Zanimljivo je da je on u toj svojoj izjavi rekao da bi u taj treći entitet ušla Posavina, Žepče, dio srednje Bosne i dio Hercegovine.

Sociolog Slavo Kukić iz Mostara je to, po mom sudu, dobro i precizno objasnio činjenicom da su Čovića nekoliko dana ranije oštro napali predstavnici Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini – Čovića i druge hrvatske političare, uključujući i vladu u Zagrebu – a naročito banjalučki biskup Franjo Komarica, optuživši ih za nepomaganje povratka Hrvata u Posavinu i ostale dijelove Bosne i Hercegovine.

Kukić je kazao da misli da je Čovićev motiv bio da se ponovo umili Katoličkoj crkvi bez koje, naravno, ne može održati vlast snažnom kakvu ima.

  • Fluidno

Još je važno reći da Čović zapravo nema koherentnu i jasno određenu politiku.

On taktički luta, kao što uostalom luta i cijela Bosna i Hercegovina, ali Čović i njegov HDZ BiH naročito zato što je situacija nejasna, fluidna i to sve više, s obzirom na novo geostrateško preslagivanje karata itd.

Tako da, svedeno na jednu rečenicu, mislim da je to Čovićev taktički, a ne ozbiljan strateški potez.

XS
SM
MD
LG