Dostupni linkovi

Borbe u Aleppu se nastavljaju, stanovništvo bježi


Sirijski pobunjenici u selu Anadan, pet kilometara od Aleppa, 30. srpanj 2012.
Sirijski pobunjenici u selu Anadan, pet kilometara od Aleppa, 30. srpanj 2012.
Borbe u sirijskom gradu Aleppu se nastavljaju usprkos sve snažnijoj osudi međunarodne zajednice. Snage Bashara al Assada granatiraju gradske četvrti, raketiraju položaje pobunjenika. Stanovnici bježe iz grada i prema procjenama UN do sada je iz Aleppa izbjeglo oko 200.000 ljudi, bilo u obližnja sela, bilo u izbjegličke centre u Tursku.

“U zemlji od 22 miljuna stanovnika više od 2 miljuna ih je pogođeno borbama”, istaknuo je glavni tajnik UN Ban Ki-moon, dodajući da “nastavak sukoba nije odgovor na krizu”.

Istobno, američki predsjednik Barack Obama i turski premijer Tayip Erdogan u polusatnom telefonskom razgovoru pokušavali su dogovoriti koordinirane akcije radi ostvarenja političke tranzicije u Siriji, a koja podrazumjeva odlazak Assada s vlasti.

Erdogan, nekada bliski Assadov saveznik, danas je jedan od najoštrijih kritičara režima i ponavlja da osoba koja naređuje takve zločine i čini toliko nasilja prema svojim gradjanima mora odstupiti s vlasti, ispuniti zahtjeve naroda za reformama i demokratizacijom u zemlji.

No, Teheran, blizak Damasku u pozorio je Tursku da joj “ne padne na pamet da vojno intervenira u Siriji”, prenosi režimski dnevnik al Watan. List tvrdi da Washington i Ankara žele stvoriti “sigurnu zonu za naoružane bande na sjeveru Sirije”.

I službena Atena pojačava sigurnost svojih granica kako bi onemogućila da izbjeglice iz Turske pređu njene granice, iako je Grčka poznata po ogromnom broju imigranata koje preko njenog teritorija nastoje doći u EU.

Stanje na terenu i dalje je teško. Borbe se nastavljaju. Prema sirijskim državnim medijima vojska napreduje i osvaja dio po dio Aleppa. Pobunjenici tvrde da čvrsto drže svoje položaje.

Zanimljivo je da je u jutarnjim vijestima sirijska državna televizija ignorila zbivanja u Aleppu, ali je detaljno izvjestila iz Homsa naglašavajući da su “pobunjeničke terorističke grupe konačno slomljene”.

Predstavnici sirijskog Observatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji saopćili su da se sjeveroistočni djelovi Aleppa granatiraju teškim naoružanjem, te da se borbe između režimskih snaga i opozicije vode u drugim djelovima grada. Jedan od zapovjednika pobunjeničkih snaga kaže da su uspjeli oteti oružje koje vojska upotrebljava protiv civila i djece.

U međuvremenu, saudijska novinska agencija je objavila da je u akciji koja je trajala tjedan dana sakupljeno 117 milijuna dolara u gotovini namijenjenih za pomoć sirijskim izbjeglicama.
XS
SM
MD
LG