Dostupni linkovi

Borba protiv AIDS-a: U BiH ove godine i jedan smrtni slučaj


Ispred zgrade Vlade RS, 1. decembar 2014.
Ispred zgrade Vlade RS, 1. decembar 2014.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a (1. decembra) je podizanje svijesti javnosti o HIV/AIDS, te smanjenje diskriminacije sa kojom se bore oboljeli. Prema evidencijama entitetskih instituta za Javno zdravstvo u BiH trenutno ima 256 oboljelih od HIV/AIDSA, a ove godine je zabilježen i jedan smrtni slučaj.

U Federaciji BiH virusom HIV-a i Aidsa zaražene su 163 osobe, dok je u Republici Srpskoj zaraženo njih 93, a samo u ovoj godini evidentirano je 6 novih slučajeva u ovom entitetu te je zabilježen i jedan smrtni slučaj.

"Ove godine smo, nažalost, imali jedan smrtni slučaj, mlade osobe od 24 godine koja je već došla u stadijum AIDS-a. Nažalost, nismo mogli ništa uraditi i upravo zbog toga skrećemo pažnju da se radi na ranom otkrivanju, tj. na pozivanju za testiranje, kako bi adekvatna terapija mogla da osigura duži i zdraviji život˝, kaže Srđan Kukolj, predsjednik Udruženja Akcija protiv side iz Banjaluke.

U BiH postoje 23 centra za dobrovoljno povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV, a prema evidencijama, od 2006. do sada u BiH je testirano 60.000 ljudi.

Doktorica Stela Stoisavljević, nacionalna koordinatorica za prevenciju HIV/AIDS u Republici Srpskoj, ističe važnost rada ovih centara na pravovremenom otkrivanju ove bolesti.

˝U poslijednje vrijeme osobe se relativno kasno, odnosno sa već razvijenim AIDS-om, sa niskim brojem CD 4 ćelija, javljaju na Klinike za infektivne bolesti tako da se ne uključuju na pravovremeno liječenje˝, navodi doktorica Stoisavljević.

Veliki problem oboljelih, osim same bolesti jeste i diskriminacija u društvu,te je potrebno raditi na smanjenju stigme kako bi se oboljelima olakšao život, ističe Srđan Kukolj.

"Znamo da ti ljudi još uvijek žive u tišini, nisu u mogućnosti da svoj status dijele sa svojim članovima porodice, radnim kolegama, upravo da ne bi došlo do određene stigme i diskriminacije", konstatuje Kukolj.

Od ukupnog broja registrovanih oboljelih u BiH, oko 80 odsto su osobe muškog pola, starosti od 30 do 39 godina, a i dalje je najčešći oblik prenosa ove bolesti seksualnim putem, te dijeljenjem zaraženih igala kod intravenskih zavisnika.

Jedan od načina pokazivanja empatije sa osobama oboljelim od HIV-a i AIDS-a je isticanje crvene vrpce, koja je od 1991. godine znak podrške oboljelima.

XS
SM
MD
LG