Dostupni linkovi

Bojkot oskarovca Lustiga zbog navodnog vrijeđanja kršćanstva


Branko Lustig
Branko Lustig
Bojkot u neizravnoj organizaciji ravnatelja osnovnih škola, i uz naknadnu potporu kninske gradonačelnice - eto, to se dogodilo dvostrukom oskarovcu, Hrvatu židovskog podrijetla i samome žrtvi holokausta Branku Lustigu u Kninu, gdje je u sklopu turneje po hrvatskim gradovima došao poučavati osnovnoškolce o holokaustu.

Nakon što je u Zadru prikazao film o životu židovskog dječaka koji će stradati u Auschwitzu, jedna je učiteljica kazala kako joj je zasmetalo dječakovo razmišljanje u filmu gdje on kroz zatvorske rešetke gleda prekrasnu baroknu crkvu i pita se kako to da su oni koj su je izgradili ubijali ljude - od križarskih ratova do danas, i kazala da kršćani nisu ubijali. O tome Branko Lustig za naš radio kaže:

„Na to sam ja njoj rekao: 'Ja se s vama slažem. Kršćani nisu ubijali Židove, ali kršćanski ratnici su već u križarskim ratovima ubijali muslimane . Čovjek je čovjek – svejedno da li je musliman, Židov, pravoslavan ili katolik.“

Tada je dodao i kako za njega bog ne postoji, jer - da postoji - ne bi dopustio ni holokaust niti Srebrenicu.

„Odmah su me 'Slobodna Dalmacija' i ostale novine napale zašto sam to rekao. A dan kasnije u Kninu, gdje smo imali zakazano predavanje i prikazivanje tog istog filma, nije došlo niti jedno od 350 djece koliko su nam rekli da će doći. Duboko povrijeđeni napustili smo Knin. Ovo je sada četvrta godina da hodam po Hrvatskoj i učim djecu što je holokaust, i to mi se prvi puta dogodilo...“, kaže Lustig.

Bojkot je bio u neizravnoj organizaciji ravnatelja dviju kninskih osnovnih škola. Naime, ravnatelji tih škola nisu ništa izrijekom zabranili, nego su samo rekli da škola neće organizirati posjet filmu, nego da se može ići individualno, iako se projekcija održava u vrijeme nastave.

Rezultat – došlo je troje djece i par učitelja koji su odmah i otišli, da ih netko ne vidi, prepričava nam Lustig.

Dodatnu težinu svemu daje izjava kninske HDZ-ove gradonačelnice Josipe Rimac, koja je kazala da ona nije nadležna za školstvo, ali da „kao gradonačelnica i katolkinja ne podržava prikazivanje nečega što govori protiv katoličke vjere, pogotovu u školi u kojoj su većinski katolička djeca.“

Inače, resorno ministarstvo je, temeljem mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje, dalo neobvezujuću preporuku za film. Kako objašnjavaju u ministarstvu, stvar je školskih ravnatelja hoće li film prikazivati ili ne.

Preporuka Agencije govori da film govori o holokaustu na način koji je pristupačan djeci, ali u isto vrijeme upozorava da djecu treba pripremiti na sadržaj filma, projekciju organizirati uz prisutnost stručnjaka i nakon filma obavezno razgovarati sa djecom.

Lustig od kampanje ne odustaje i sljedeći mjesec odlazi u Dubrovnik.

„Čini se da se Hrvatska sasvim dobro uklapa u svjetski trend netolerancije“, kazao je za naš radio govoreći o tom problemu politički analitičar Marinko Čulić.

"Moj je dojam da smo mi dobili čistu repliku ovog slučaja 'Pussy Riot' u Rusiji i ovog filma 'Nevinost muslimana'. Mi se volimo rugati muslimanima da divlje reagiraju na osnovne umjetničke slobode, slobode izražavanja itd, volimo se rugati Rusima na istu tu temu, a zapravo smo – potpuno isti!“, zaključuje Čulić.
XS
SM
MD
LG