Dostupni linkovi

Blokirana popuna Ustavnog suda Federacije BiH


Foto: radiosarajevo.ba
Foto: radiosarajevo.ba
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH imenovao je u četvrtak Mladena Srdića za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH. Dragica Dragičević nije dobila potrebnu podršku, a Šahbaz Džihanović će to postati samo ukoliko Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Federacije BiH ocijeni da odlukom o njegovom imenovanju nije narušen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda kojeg su kroz klub Bošnjaka pokrenuli delegati SDA.

Za Džihanovićevo imenovanje glasala je većina delegata u Domu naroda, ali se dvije trećine Kluba Bošnjaka pozvalo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Šahbazu Džihanoviću se stavlja na teret da je kao konzul u Minhenu bio među nekoliko bh. diplomata koji su nezakonito davali državljanstva Bosne i Hercegovine većem broju osoba. Nije se suočio sa sudskim postupkom, jer je zbog zastare predmet stavljen ad acta.

"Ne može argument pravne zastare biti argument za čovjeka da bude visoka moralna instanca kao što je funkcija sudija Ustavnog suda“, kazao je Amir Zukić, delegat iz reda SDA, obrazlažući zbog čega je klub Bošnjaka zatražio pokretanje vitalnog nacionalnog interesa.

I predsjednik FBiH Živko Budimir, koji je potpisao odluku o imenovanju Šahbaza Džihanovića, Dragice Dragičević i Mladena Srdića, i u četvrtak je pred delegatima Doma naroda ponovio da je to učinio mimo vlastitih uvjerenja, pod pritiskom javnosti i okolnosti, te da je njegova dilema bila vezana jedino za Džihanovića, upravo zbog dokumenata o nezakonitim državljanstvima.

S druge strane, Budimir je napomenuo i da je zbog nepopunjenosti Ustavnog suda FBiH trenutno na čekanju više od 60 predmeta zbog čega je bitno izabrati sudije i omogućiti funkcioniranje odgovarajućem sudskom vijeću

Na čekanju je, podsjetimo, i odluka o izglasavnju nepovjerenja Vladi FBiH koja je dobila potrebnu podršku Doma, odnosno nove parlamentarne većine, ali se zbog mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa koji je pokrenuo klub Bošnjaka na čelu sa delegatima iz SDA našla na Ustavnom sudu FBiH.

O tome da li je povrijeđen vitalni nacionalni interes u vezi imenovanja Džihanovića treba upravo da odluči Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda koje se navednim imenovanjima trebalo popuniti.

“Naravno da je ovim klub Bošnjaka blokirao uspostavu tog Vijeća. Znate svi da u Ustavnom sudu FBiH upravo nedostaje sudac iz reda bošnjačkog naroda tako da Ustavni sud ne može odlučivati o ovom pitanju”, kazao je u izjavi za novinare Radoje Vidović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FbiH, inače delegat HDZ-a BiH.

On je pozvao ured OHR-a da djeluje jer je “u pitanje doveden rad najvažnije institucije u Federaciji BiH koja bi trebala odlučivati o pitanju nacionalnog interesa, dok Federciji prijeti potpuna blokada”.

Odluku o imenovanju troje nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH potpisao je Živko Budimir uz saglasnost dvojice potpredsjednika, Svetozara Pudarića i Mirsada Kebe. Listu sa kandidatima ranije su predložili u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG