Dostupni linkovi

Blokade puteva i pruga štete uspješnim firmama


Automobili Fiata natovareni na vagon
Automobili Fiata natovareni na vagon
Uprkos tvrdnjama vlasti da je u Srbiji stvoren povoljan ambijent za poslovanje stranih kompanija, incidenti poput blokade puteva i pruga govore suprotno i pokazuju da se, u zemlji u kojoj malo šta funkcioniše po evropskim standardima, i veliki proizvođači i izvoznici kao što je Fiatova fabrika automobila u Kragujevcu, suočavaju sa nepremostivim preprekama.

U toj kompaniji, nepoznati vandali su pre nekoliko meseci šravcigerima oštetili više od 40 novoproizvedenih automobila, a od utorka je zbog blokade pruge Lapovo – Kraljevo, prekinut železnički transport automobila prema luci Bar u Crnoj Gori.

Iako se kompanija Fiat automobili Srbija nije oglasila povodom novonastalog problema, prema nezvaničnim informacijama, u fabrici je ostalo zarobljeno oko 900 fiata 500L namenjenih izuvozu, a ukoliko blokada pruge potraje još nekoliko dana, može se desiti da se iz luke Bar privremeno otkaže isplovljavanje broda sa kragujevačkim automobilima za izvoz.

Nebojša Zdravković, kordinator za saradnju sa Fiatom kaže za naš program da blokada pruge nanosi ozbiljnu štetu automobilskoj kompaniji zbog kašnjenja isporuka za izvoz.

“Ovakvi događaji mogu da prouzrokuju ozbiljne probleme u proizvodnji i uvećaju troškove zbog onemogućenog transporta Fiatovog modela 500L jer je kod njih proizvodnja organizovana po sistemu džast in time gde delovi stižu direktno na proizvodne trake. Zbog toga, ovakvi problem u transport mogu da prouzrokuju ozbiljne problem u proizvodnji, ali i u izvozu gde svako zakašnjenje i čekanje isporuka mnogo košta”, kaže Zdravković.

Prema informacijama Ministarstva privrede, Faita je najveći srpski izvoznik, a očekuje se da do kraja godine vrednost izvoza automobila iz Kragujevca dostigne milijardu evra.

Kritike iz gradske uprave

Blokada i puta
Blokada i puta
Nezadovoljni radnici Autosaobraćaja, koji već duže od 30 sati drže u blokadi prugu i put prema Kraljevu, pritisnuti sopstvenim socijalnim problemima i tranzicionim mukama, ne mare previše za zastoj izvoza koji državi donosi ogroman devizni priliv.

“Znate šta, ne može ni naš život da krene. Misli li neko da mi možemo da funkcionišemo sa 1.300 dinara mesečno? Nama nije u interesu da blokiramo ceo grad jer su tu i naše porodice, komšije prijatelji, koji takoše ne mogu da odu na posao da rade, ali moramo”, kaže anonimna radnica Autosaobraćaja.

Povodom blokade puta i pruge, oglasila se i gradska uprava koja je oštro kritikovala način na koji zaposleni u Autosaobraćaju iskazuju svoje nezadovoljstvo, navodeći da njihov postupak ugrožava proizvodnju i izvoz u Fiaru, ali i parališe normalno funkcionisanje gradskog saobraćaja.

U međuvremenu kragujevačka policija je legitimisala sve učesnike protesta i najavila da će protiv njih biti podnete krivične prijave zbog ugrožavanja bezbednosti saobraćaja, ali uprkos tome, oni odbijaju da prekinu blokadu pravdajući se teškim socijalnim položajem i ugroženom egzistencijom njihovih porodica.

“Socijalni položaj zaposlenih je katastrofalan. Mnogi radnici nemaju novca ni da kupe deci hleba. Nismo kupili deci knjige za školu, nismo pripremili zimnicu, is vi suizgledi da ćemo zimus gladovati u hladnim kućama jer nemamo para za ogrev i struju. Živimo veoma teško, bez osnovnih sredstava. prinuđeni smo da se pozajmljujemo kod rođaka i prijatelja”, pričaju radnici Autosaobraćaja sa kojima smo razgovarali pored parkiranih autobusa na putu i pruzi u Grošnici.

Nezadovoljni radnici najavljuju da neće osloboditi prugu i put, iako je prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić najavio da će u petak razgovarati sa njihovim predstavnicima, što je i bio jedan od zahteva.
XS
SM
MD
LG