Dostupni linkovi

Poruke Pape nakon mise: Mir je Božiji dar
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Poruke Pape nakon mise: Mir je Božiji dar

BLOG UŽIVO -- Papa Franjo u Sarajevu: Gradite mir, gledajte u budućnost

20:09 6.6.2015.

Dječiji hor iz Srebrenice "Superar" izveo je pjesmu "Love people", kojoj su mladi BiH poslali poruku mira i ljubavi, papi Franji, ali i cijelom svijetu. Zatim, kada se očekivalo obraćanje Svetog Oca, on je odustao od pripremljenog govora, te dao priliku da mu mladi postavljaju pitanja.

U odgovoru na prvo pitanje je potvrdio da od 1990. ne gleda TV. "Ja sam iz kamenog doba", dodao je u šaljivom tonu pozdravljen smijehom mladih.

Drugo pitanje je bilo da li Papa osjeća ljubav koju mladi u BiH imaju prema njemu? Papa je odgovorio: "Vi ste me zaista ispunili radošću, i u Vama vidim volju i želju da idete naprijed a ne da živite gledajući u prošlost. Na Vama je da mir izgradite onako kako to ova zemlja zaslužuje."

Delegacija Vatikana na putu za aerodrom
Delegacija Vatikana na putu za aerodrom


Potom se u 20.00 sati delegacija Vatikana uputila prema aerodromu Sarajevo, s kojeg će poletjeti prema Rimu, nakon skoro 12-osatnog boravka u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini.

20:05 6.6.2015.

Operativni dežurni MUP-a Kantona Sarajevo rekao je u izjavi za agenciju Fena da prema dostupnim informacijama s terena danas u Sarajevu, tokom posjete pape Franje nije bilo incidenata. Prema riječima operativnog dežurnog današnji dan protekao je izuzetno dobro.

19:33 6.6.2015.

U Centru mladih, četiri muzička sastava su izvela melodiju "Stopama mira", a zatim je Papa otkrio ploču sa posvetom Svetom Ivanu Pavlu II. Biskup za mlade, mons. Marko Semren je istakao da se dobra djela uvećavaju samo davanjem dobra drugim osobama, te da su lica mladih najbolja svjedočanstva tome. "Bosna i Hercegovina je kulturno i vjersko susretište, mirovni je proces u tijeku, ali još nije završen. Tome mladi žele dati svoj doprinos", rekao je Semren.

Papa u razgovoru sa bh. omladinom
Papa u razgovoru sa bh. omladinom


Govoreći u ime mladih, Darko je istakao: "Pojmove njihovi i naši nikad nisam prihvatao. Upravo zato sam svoje školovanje nastavio na Palama, u Republici Srpskoj, a moji zazori što sam katolik i Hrvat uskoro su nestali, jer je moj i cilj mojih kolega bio je obrazovanje. Promjene su moguće, samo treba na pravu stranu okrenuti glavu."

I dalje je dobro raspoloženje uz pjesmu, ples i razgovor.

18:58 6.6.2015.

Uz skandiranje "Papa mi te volimo" papa Franjo je stigao u Nadbiskupijski centar za pastoral mladih na Otoci. U dvorani ga je, uz pjesmu i ples, dočekalo 1.000 mladih, a preko 3.500 je ostalo ispred zgrade Centra. Tu su mladi iz BiH i više susjednih, kao i drugih evropskih zemalja. Papa se prvo zaustavio kod najmlađih učesnika susreta, kojim je iskazao posebnu nježnost.

Papa Franjo u posjeti Nadbiskupijskom centru za mlade "Ivan Pavao II"
Papa Franjo u posjeti Nadbiskupijskom centru za mlade "Ivan Pavao II"

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG