Dostupni linkovi

Blater pod istragom američkih vlasti


Blatter na konferenciji za novinare nakon što je objavio da podnosi istragu
Blatter na konferenciji za novinare nakon što je objavio da podnosi istragu

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter i zvanično je pod istragom američkih pravosudnih organa, nakon što je u utorak dao ostavku. Nakon što je preživio brojne optužbe za korupciju u Svjetskoj fudbalskoj federaciji, Blatter, nakon 17 godina, odlazi sada, dobrovoljno. Mnogi se pitaju zašto?

Nije prošlo ni puna četiri dana od kada je na godišnjoj konferenciji FIFA-e u Zuerichu izabran i peti put za predsjednika, a Sepp Blatter je podnio ostavku. Izjavio je kako mu se čini da „nema podršku u cijelom svijetu“. Dodao je takođe da Svjetska fudbalska federacija mora proći duboko restrukturiranje, te da će on, do izbora novog predsjednika, obavljati tu dužnost. Prema procjenama nova izborna konferencija ne može se održati prije decembra ove godine.

Kada se povlači funkcioner koji je do sada preživio brojne optužbe, te koji je peti mandat dobio ogromnom većinom prisutnih delegata, onda se nešto značajno dešava iza kulisa. Prema nekim promatračima, veliki pritisak američkog pravosuđa koje ne odustaje, jedan je od najjačih razloga.

Prilikom saopštavanja odluke o povlačenju, ovaj 79-godišnjak gotovo da nije ličio na samoga sebe. Na pozornici se, umjesto samodopadljivog, bombastičnog Blattera, pojavio neki umanjeni Sepp. Brojni su se pitali: je li moguće da on zna nešto što drugi ne znaju?

Sa govornice je predsjednik u ostavci sugerisao da želi reformirati sport prije nego što uzde preda svom nasljedniku. Iako bi logično pitanje bilo zar mu 17 godina nije bilo dovoljno da taj posao uradi, ipak se čini da je ovom izjavom htio popraviti svoj imidž, nudeći se za čovjeka koji će spasiti FIFA-u.

Jedna od ključnih reformi koja će biti ponuđena prilikom rekonstrukcije FIFA-e svakako je ograničenje mandata za predsjednika. Interesantan je podatak da, iako je osvojio pet mandata, nije Blatter lider koji je najduže sjedio na toj prestižnoj stolici. On je tek treći na listi.

Domenico Scala, šef FIFA komisije za prigovore, obećao je da u reformama ništa neće biti „sveto i skriveno“, uključujući i visinu plate predsjednika, koja je do sada bila tajna. Kao jedan od ključnih zadataka Scala predlaže preuzimanje provjere kandidata koju su do sada obavljale regionalne fudbalske federacije. Što znači da su se međusobno provjeravali.

Bude li to podignuto na nivo svjetske federacije, to će svakako definirati organizaciju u budućnosti. Sljedeće glasanje koje će se održati bez utjecaja Seppa Blattera u svakom slučaju je barem – neizvjesno. Jer su se u prošlosti svi protivkandidati povlačili pred njegovim uvjerljivim utjecajem među delegatima.

Počele su i spekulacije tko bi mogao biti prvi čovjek FIFA-e. Evropa vidi svog kandidata, predsjednika UEFA-e, Michel Platinija. No on bi trebao mnogo raditi na tome da dobije podršku ostalih kontinenata.

Drugi je kandidat princ Ali od Jordana, koji se prošloga petka povukao iz utrke s Blatterom. Vjerojatno će se pojaviti još kandidata, ali jedan sigurno neće – Jeffrey Webb.

Iako ga je Blatter pripremao za svoja nasljednika, on je završio u švicarskom zatvoru, čekajući izručenje američkom pravosuđu.

Koliko god ugled FIFA-e bio zaprljan, čini se da sportu to nije naškodilo. Navijači i dalje vjeruju da korupcije nema na terenu.

XS
SM
MD
LG