Dostupni linkovi

Blaga kazna UEFA za Srbiju, moguće žalbe


Sa utakmice reprezentacija Srbije i Engleske na kojoj je došlo do incidenta
Sa utakmice reprezentacija Srbije i Engleske na kojoj je došlo do incidenta
Izuzetno blaga kazna UEFA-e protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog incidenata na utakmici sa Engleskom u oktobru u Kruševcu, saglasni su poznavaoci prilika, ali i predstavnici samog saveza koji, iako od početka negiraju da je u sukobima bilo i rasističkih ispada, navode da “nisu loše prošli”. Ipak, čelnici Evropske fudbalske unije razmišljaju o mogućnosti da se žale na odluku svoje disciplinske komisije i traže oštriju kaznu za incidente koji izazvali reakciju i samog engleskog premijera, te obišli svet.
UEFA je mlade reprezentativce kaznila igranjem jedne kvalifikacione utakmice na domaćem terenu bez publike, a Fudbalski savez sa 80.000 evra. Pojedinačne kazne dobili su igrači i treneri, koji su učestvovali u incidentu. Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković zadovoljan je što, kako je naveo, “članovi UEFA nisu podlegli uticaju” jer je, po njegovom mišljenju, “ceo slučaj pratila medijska hajka”. Ipak je upozorio na to da ovaj incident i izrečene mere predstavljaju poslednje upozorenje trenerima, igračima i navijačima, jer su još pod posebnom pažnjom UEFA i naredna najmanja greška može uticati na izricanje najrigoroznijih kazni.
UEFA je kaznila i dvojicu engleskih fudbalera, dok su optužbe protiv Fudbalskog saveza te zemlje odbačene. Engleska Fudbalska asocijacija razočarana je odlukom, jer nisu sankcionisani rasistički povici i vređanje upućeno mladim reprezentativcima Engleske, saopštio je generalni sekretar asocijacije Aleks Horn.
"Veoma smo razočarani propuštena je prilika da se pošalje veoma jaka i jasna poruka da je rasizam neprihvatljiv i ne bi smeo da bude deo fudbala. Scene su bile gnusne, a ovim sankcijama nije poslata dovoljno jaka poruka", ocenio je Horn.
Podsećamo, krajem meča mlade reprezentacije Srbije u kojem je izgubila od Engleske, došlo je do sukoba igrača i pojedinih članova stručnih štabova dve selekcije. Tamnoputi engleski reprezentativac Deni Rouz je posle meča rekao da su ga navijači u Kruševcu vređali na rasnoj osnovi, da je tokom tokom cele utakmice slušao oponašanje majmunskih krika i da je dva puta pogođen kamenom.
"Kada smo konačno postigli gol, izrazio sam emocije i odjednom su me igrači Srbije opkolili, gurali. Čak su me i udarili dva puta. Tek kada su me odgurali odatle, šutnuo sam loptu, a sudija me je isključio. Nije mi jasno kako, utakmica se bila završila, a publika je nastavila sa rasističkim uzvicima", rekao je Rouz.
U Fudbalskom savezu Srbije su negirali da je bilo vređanja gostujućih igrača, ali su reagovali odmah posle incidenta. Dvojica srpskih fudbalera kažnjena su jednogodišnjom zabranom igranja, a dvojica trenera dvogodišnjom zabranom rada. S druge strane, predstavnici engleskog saveza, ali i sam premijer Dejvid Kameron zatražili su od UEFA-e oštre kazne za srpski savez i reprezentaciju, a engleska javnost pokrenula kampanju za izbacivanje Srbije iz evropskih takmičenja.

Mogući razlog reditelj i autor sportskih kolumni Gorčin Stojanović vidi u tome što je ipak reč o mladoj reprezentaciji.
"Ja sam se stvarno iznenadio činjenicom da je to prošlo kao da je reč o malo većoj tuči na stadionu ili da je neko uneo baklju ili tako nešto. Dakle jeste preblaga kazna. Da je recimo bila reč o A selekciji sigurno bi bila ozbiljnija kazna i to bi imalo veću konotaciju. Ovako, uz ogromno poštovanje, ali juniorske reprezentacije se prate do izvesne mere. Uglavnom ne van sportskih krugova, dok se ne desi neki incident", kazao je Stojanović.

Politika se ne vodi za navijače
Čelnici Evropske fudbalske unije razmišljaju o mogućnosti da se žale na odluku svoje disciplinske komisije i traže oštriju kaznu. Kako navodi agencija AP, predsednik Mišel Platini, koji je trenutno u Japanu, sledeće nedelje će sa saradnicima verovatno izložiti slučaj nezavisnom disciplinskom telu UEFA i tražiti oštrije kazne.
Sa utakmice reprezentacija Srbije i Engleske na kojoj je došlo do incidenta
Sa utakmice reprezentacija Srbije i Engleske na kojoj je došlo do incidenta
Ovo je samo jedan od mnogobrojnh slučajeva u kojima je srpski fudbal divljanjem na stadionu i oko njega skrenuo pažnju na sebe. Obraz i dalje bridi od šamara huligana koji su, posle samo sedam minuta, ne tako davno prekinuli utakmicu Italije i Srbije u Firenci. Tada je ceo svet obišla slika srpskih huligana koje je predvodio Ivan Bogdanov koji je kleštima sekao zaštitnu mrežu na stadionu.
Političari u Srbiji, koji su ekstremne navijačke skupine učinili društveno prihvatljivim, razlog su zbog kojih se ovakve stvari ponavljaju, ocenjuje Gorčin Stojanović.
"Domaći zvaničnici ne reaguju nikako - to što oni reaguju, to vam je kao saradnja sa Haškim tribunalom. Oni najradije ne bi, ali moraju. Što se tiče naše stalne priče na šta liči srpsko društvo, a onda i na šta liči sve ostalo pa i navijanje – to je nešto drugo. Politika se ne vodi za navijače i pomoću navijača, jer je to marginalna društvena grupa. Ali ako vi tu grupu ustoličite u dominantnu i društveno prihvatljivu, koja će ili već jeste, na ovaj ili onaj način stići i do parlamenta kroz raznorazne praktično zabranjene otvorene rasističke grupe – onda je dosta logično da se ništa od bilo kakve legislative ili bilo kakve kaznene politike ni ne može očekivati", zaključuje on.
Osim međunarodnih, srpski huligani bili su vinovnici brojnih rasističkih ispada i fizičkog maltretiranja stranih fudbaler koji igraju u domaćim klubovima. Neki od njih su se, isključivo zbog toga, odlučili da napuste Srbiju i fudbal nastave da igraju u nekim drugim zemljama. Sve to propratila je blaga državna kaznena politika.
Po prijemu odluka Kontrolne i disciplinske komisije u ime Fudbalskog saveza Srbije oglasio se generаlni sekretаr Zorаn Lаković.
“Iаko je ovаj slučаj prаtilа izuzetno velikа medijskа hаjkа, mišljenjа sаm dа člаnovi UEFA Kontrolne i disciplinske komisije nisu podlegli uticаju. Ako se uzmu u obzir predložene kаzne od strаne disciplinskog inspektorа Žаn-Sаmjuelа Leube, а koje su bile veomа drаstične, možemo dа zаključimo dа i nismo toliko loše prošli. Nisu nаm poznаte izrečene disciplinske mere drugoj strаni, jer o tome nismo obаvešteni. Postupаk ovime nije zаvršen, jer nаm ostаje rok od tri dаnа dа eventuаlno uložimo žаlbu, аli i isti period zа disciplinskog inspektorа Leubu dа se žаli u slučаju dа nije zаdovoljаn sаopštenim merаmа od strаne člаnovа Komisije. Smаtrаm dа ovаj incident i izrečene mere predstаvljаju poslednje upozorenje svimа nаmа koji rаdimo u srpskom fudbаlu, tаkođe i trenerimа i igrаčimа i nаvijаčimа, jer podsećаm dа smo još uvek pod posebnom pаžnjom UEFA i nаrednа nаjmаnjа greškа može uticаti nа izricаnje nаjrigoroznijih kаzni”, naglasio je Laković.
Laković je u izjavi za B92 rekao da je brza reakcija FSS, koji je samoinicijativno kaznio srpske učesnike incidenta, verovatno doprinela kazni koja je blaža od one koje smo se pribojavali.
"Mi nismo držali glavu u pesku, priznali smo odmah incident, ne samo fudbalski, već i državni organi, odmah smo pokrenuli istragu i kaznili individualne izgrednike. Nije na meni da sudim, ali je verovatno i to doprinelo", rekao je generalni sekretar FSS za B92.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG