Dostupni linkovi

Bivši pripadnici MUP Srbije integrisani u Policiju Kosova


Policija Kosova
Policija Kosova

Na severu Kosova, nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom, više od 280 bivših pripadnika MUP-a Srbije integrisano je u Policiju Kosova.

Bivši pripadnici policije Srbije koji su prihvatili da budu deo Policije Kosova (PK), dobili su činove i unapređenja u četiri policijske stanice, izjavio je u razgovoru za RSE regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić.

Iako bivši pripadnici MUP-a Srbije rade u opštinama na severu Kosova sa srpskom većinom, oni su deo Policije Kosova i nose njene oznake na uniformama.

Bojić je istakao da su do danas unapređena 24 policajca, od čega 18 u čin poručnika, a šest u čin majora i dodao da je njihovo unapređenje predviđeno briselskim sporazumom između Kosova i Srbije.

O saradnji severne i južne direkcije policije Mitrovica Sever-Jug nakon integrisanja bivših srpskih policajaca Bojić kaže: “U regionalnoj direkciji Mitrovica Sever ukupno je angažovano 516 policijskih službenika. Od ukupnog broja angažovano je 42 pripadnika policije albanske nacionalnosti, odnosno osam procenata. što se tiče saradnje sa kolegama iz južne direkcije policije Mitrovica Jug, mogu da kažem da je saradnja odlična, da smo u svakodnevnim kontaktima koji se tiču svih službenih zadataka koje izvršavamo, kao i prilikom sprovođenja operativnih planova kako na severu, tako I na jugu. Dakle, imamo jako blisku saradnju I stalnu komunikaciju”, istakao je Bojić.

On ocenjuje da je bezbednosna situacija u Severnoj Mitrovici trenutno mirna, ali da su tenzije, zbog specifične političke situacije na ovom prostoru, ipak prisutne.

Željko Bojić
Željko Bojić

“Postoje tenzije u gradu, međutim mi situaciju na terenu pratimo svakodnevno. To znači da prikupljamo određene obaveštajne informacije nakon čega ih analiziramo i u skladu sa tim mi sprovodimo naše aktivnosti u cilju preventivnog delovanja. Ovde moram napomenuti da imamo dobru saradnju sa građanima u multietničkim naseljima, tačnije, imamo policajce koji su zaduženi isključivo za takve situacije ali i naše obaveštajne policajce koji nas svakodnevno informišu o situaciji na terenu. Tako da mi zaista preduzimamo sve mere i radnje u cilju preventivnog delovanja i očuvanja javnog reda i mira- tako da smo povećali broj policijskih patrola, kako mobilnih tako i pešačkih. To se naročito odnosi na glavni Ibarski most i sva multietnička naselja u gradu”, kazao je Bojić za RSE.

Regionalni šef operative Kosovske policije naglasio je da je od početka godine do sada samo u severnom mitrovačkom regionu registrovano 92 slučaja teških krivična dela.

“To su sve slučajevi kojima se bavi regionalna istražna jedinica Mitrovica Sever i sa ponosom mogu da kažem da je od 92 registrovana slučaja, rasvetljeno ukupno 76. Znači, radi se o teškim krivičnim delima-od teškog ubistva, pokušaja ubistva, razbojništva i sličnih krivičnih dela”, naglasio je on.

U razgovoru sa građanima srpske nacionalnosti u Severnoj Mitrovici pokušali smo da saznamo da li se i koliko osećaju bezbedno u samom gradu, naročiti nakon integracije bivših pripadnika MUP-a Srbije u Kosovsku policiju.

Međutim, većina građana smatra da je bezbednost u Mitrovici na jako niskom nivou, naročito, kako kažu, uzimajući u obzir niz incidenata koji su se dešavali proteklih dana, godina i meseci i u kojima počinioci do danas nisu pronađeni i procesuirani. Ipak, mišljenja o radu Kosovske policije su podeljena.

Stariji Mitrovčanin Milan Bulatović kaže da poverenje u Kosovsku policiju nema. Napominje da nepoverenje postoji i prema EULEX policiji i KFOR-u i dodaje da je disciplina naroda na severu Kosova dovela do toga da se ukupna bezbednosna situacija koliko-toliko zadrži na nekom zadovoljavajićem nivou.

Znate kako, raspoloženje naroda je odlično, ali opšta bezbednosna situacija je slaba. Kosovskoj policiji ne verujemo ( srpskim pripadnicima policije Kosova) jer oni da su ‘vredeli’ ostali bi u srpskoj, našoj policiji. Apsolutno im ne verujem, naročito srpskim pripadnicima policije koji su se integrisali u policiju Kosova, njima i najmanje verujem, čak manje nego albanskim pripadnicima Kosovske policije. I moram da napomenem, nakon svih ovih godina, incidenata i ekcesa, nas nije spasila ni jedna policija ovde, ni EULEX ni KFOR ni UNMIK-već samo disciplina našeg naroda. Narod je shvatio da mora da bude disciplinovan, da ne ‘nasrćemo’ jedni na druge i da samo tako možemo da se spasimo”, rekao je Bulatović za RSE.

Most u Mitrovici koji deli grad na južni i severni deo
Most u Mitrovici koji deli grad na južni i severni deo

I sugrađanin Goran Popović zastupa sličan stav po pitanju bezbednosti kao naš prethodni sagovornik.

“Sigurno je da se ne osećam bezbedno, razloga za to je više. Ali moram da kažem, van teme, da se najpre ne osećam ekonomski bezbedno a onda nemam poverenje ni u ljude koji bi trebalo da brinu o našoj opštoj bezbednosti, o našim životima ovde. Dešavaju se incidenti i raznorazni ekcesi s vremena na vreme. A upravo takvi incidenti I ekcesi mogu dovesto do eskalacije bezbednosne situacije koju bas niko od nas ovde ne želi. E sad, da li to i tako neko priželjkuje, ja zaista ne bih znao da kažem jer o tome zaista treba puno razmisliti. Uostalom, i kad me pitate da li verujem kosovskoj policiji …šta da vam kažem? Jer više ni sam sebi ne verujem”, kazao je on za RSE.

Sa druge strane Mitrovčanin Tomislav Dimić kaže da nikakvu napetost, tenzije niti pogoršanje bezbednosne situacije u Mitrovici, za sada, ne oseća.

“Ja živim ovde od rođenja i svuda se slobodno krećem. Imam poverenja u lokalnu policiju. Zaista imam. Ipak, smatram da se mi Mitrovčani ovde najmanje pitamo, mislim na celokupnu situaciju. Zna se da će biti onako kako Amerika kaže i naredi, jer narod niko nikada, bar ovde, pitao nije. Mislim samo i isključivo na narod i obične ljude. Da se mi pitamo, možda bi neke stvari ipak bile drugačije, ovako…videćemo”, ocenio je Dimić za RSE.

Mitrovčanka Ljubica Jokić, međutim, kaže da u novonastaloj situaciji na severu Kosova i u Severnoj Mitrovici ne zna kome da pruži svoje poverenje.

“Nije, nije bezbedno, nikako. Ovde živimo ja i suprug sa tri ćerke i nismo razmisljali o odlasku odavde, iako smo živeli u južnoj Mitrovici. Nekako, samo smo prešli glavni most i‘skućili’ se ovde u severnom delu. Ali je i dalje napeto jer su konstantno prisutne tenzije, međuetnički sukobi i incidenti, i ja se zaista pitam ko nama ovde može garantovati bezbednost, bas se pitam ko bi nas štitio ili eventualno branio, ne znam stvarno”, kazala je Ljubica.

Podsećamo, poslednji u nizu incidenata u Severnoj Mitrovici desio se proteklog vikenda u subotu 25. oktobra kada su nepoznate osobe pucale iz vatrenog oružja u ulici Džona Kenedija na vozilo marke "mercedes" čiji je vlasnik prodekan Fakulteta tehničkih nauka Prištinskog Univerziteta ( sa sedištem u Severnoj Mitrovici ) Srđan Jović.

Vozilo je bilo parkirano na parkingu pored fakulteta, niko nije povređen, ali je pričinjena materijalna šteta na vozilu.

Vozilo je oštećeno sa nekoliko hitaca, koji su probili levo bočno staklo i vrata. Za sada se ne zna tačno vreme kada je došlo do pucnjave, kao ni motiv.
Kosovska policija je obavila uviđaj, a na licu mesta su pronađene i čaure ispaljenih metaka. Istraga o ovom, ali i ostalim slučajevima, je u toku.

XS
SM
MD
LG