Dostupni linkovi

Biti u EU - sjediti za stolom za kojim se donose odluke


U Tuzli je javnu tribinu, povodom prve godišnjice ulaska Hrvatske u EU, održao hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio. Naglasio je da bi za Hrvatsku, kojoj su Bosna i Hercegovina i Srbija strateški partneri u gospodarstvu, bilo veoma važno kada bi i ove dvije zemlje postale dijelom europske obitelji. Prema njegovim riječima, Hrvatska Bosni i Hercegovini na njenom putu ulaska u EU želi biti partner.

Put ulaska Hrvatske u Europsku uniju nije bio nimalo lagan. Međutim, Republika Hrvatska zalaže se da se uvjeti ulaska Bosne i Hercegovine u EU olakšaju. Također, prema riječima hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechia nužno je da jedan od strateških političkih ciljeva ove zemlje postane ulazak u NATO.

"Nek uđe u taj svijet sigurnosti, jer je to već ogromni korak i pomaže u relaksiranju svih drugih odnosa i pripreme za pregovore sa EU", rekao je Del Vechio.

Bosna i Hercegovina mogla bi učiti na hrvatskom iskustvu ulaska u EU.

Ivan Del Vechio
Ivan Del Vechio
"Mi smo dvije godine izgubili de facto u hladnom ratu sa Slovenijom oko Piranskog zaljeva gdje je crta razgraničenja. Išle su diplomatske note, išle su depeše, bilo je prijetnji, nećemo vam dozvoliti da uđete u Europsku uniju... Mi smo nekako izlobirali da uđemo. To pitanje nije ni danas riješeno, a to pitanje više niko ne spominje. Turisti plove, ribari love ribu. To je zapravo postalo more Europske unije. Često gubimo energiju, gubimo vrijeme oko stvari kojima ćemo se možda smijati za deset, petnaest godina. Moramo biti mudriji, pametniji, moramo izaći iz nekakvih naših svakodnevnih ljuštura i gledat malo unaprijed."

A pitanje koje ovih dana svi postavljaju veleposlaniku Del Vechiu je što je EU uopće donijela Hrvatskoj u ovih godinu dana.

"Ja mislim da smo dobili strašno puno. U ovoj godini bilo nam je predviđeno oko 450 milijuna eura. Dio smo uspjeli, a sad tu postoje nekakve svađe između opozicije i pozicije koja je više napravila. Generalno mislim da smo mogli više. Međutim, ja mislim da to nije najvažnije. Hrvatska je ulaskom u EU postala druga država. Mi smo postali uljuđena država koja poštuje ljudska prava, koja poštuje manjinska prava, koja se uklopila u slobodno tržište, tržište slobodne ekonomije, i što je najvažnije, Hrvatska sjedi za stolom za kojim se donose odluke", istakao je on.

Hrvatska je nadišla ono što Bosnu i Hercegovinu već godinama muči, a što nas itekako udaljava od EU.

"Prestali smo politički hofirati biračima, prestali smo praviti koalicije s malim strankama koje smo plaćali porezima građana - znate, 'bit ćeš mi koalicijski partner, reci koliko treba para', a onda preko tih para deset posto svojih birača hranim četiri godine. I to plaća svaki hrvatski građanin. Toga više nema."

Za razliku od prije godinu dana, kada se i u Hrvatskoj prekomjerno na koješta trošilo, ova zemlja se ulaskom u Europsku uniju vratila u realnu ekonomiju.

"Gospodo, vratite se na realnu ekonomiju, možete potrošiti onoliko koliko imate, to i ništa više, da konačno očistimo stol i počnemo raditi po standardima uljuđenih poštenih ljudi. Kao kod kuće. Koliko imamo para, toliko slušamo glazbe."

Hrvatskoj je, prema riječima Ivana Del Vechia, veoma važan što skoriji ulazak Bosne i Hercegovine u EU. Hrvatska je, kaže on, iskrena prema BiH i želi joj pomoći.

Parlament Bosne i Hercegovine
Parlament Bosne i Hercegovine
"Mislim da je hrvatska država definirala vrlo precizno svoj odnos prema Bosni i Hercegovini. Za nas, kao što sam rekao, Bosna i Hercegovina je važna, mi je želimo cjelovitu, mi je želimo prosperitetnu, mi je želimo europsku. Mi je vidimo, to ću posebno podcrtati, kao državu tri konstitutivna naroda u kojoj ste svi jednakopravni, i ostali, i mislim da se svi moramo potruditi da se ta institucionalna jednakopravnost što prije ugradi i u zakonske akte."

Bosanskohercegovački političari, kaže Del Vechio, trebaju shvatiti da Hrvatska Bosni i Hercegovini želi biti partner, jer su onda mogućnosti za obje zemlje još veće.

"Napravimo strategije razvoja Bosne i Hercegovine, tražimo prave zajedničke zakone, realizirajmo ovo što smo rekli, te gospodarske projekte. Pa Srednja Europa je naša, Srednja Europa završava na Jadranu, i robe, i transport, luka Ploče, luka Rijeka, željeznice. Hrvatsko more, odnosno Europske unije more, to je najbliže toplo more, pa iskoristimo to zajedno. Pa neće turista, kad dođe u Hrvatsku iz Mađarske, otići do Zagreba pa se spustiti dolje. Produžit će kroz Bosnu i Hercegovinu. Ja sam da manje politiziramo, da manje budemo skeptični, a da radimo projekte i programe, da okupimo partnere. I Europa upravo to od nas traži. A onda će i para biti", zaključio je Ivan Del Vechio.

Ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju svim građanima BiH čini se veoma daleko. Ali to je zbog politike kakva se ovdje vodi. Ključ je u rukama upravo tih građana od kojih ovisi u kojem će pravcu Bosna i Hercegovina krenuti nakon desetog mjeseca ove godine.
XS
SM
MD
LG