Dostupni linkovi

Birački spiskovi, kost u grlu crnogorskih izbora


Sve dublje razmimoilaženje vlasti i dijela opozicije: Dokumenti
Sve dublje razmimoilaženje vlasti i dijela opozicije: Dokumenti

Nešto duže od dva mjeseca uoči termina određenog za održavanje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, manifestuje se sve dublje razmimoilaženje vlasti i dijela opozicije koja učestvuje u Vladi izbornog povjerenja. Od strane opozicije ponavljaju se zamjerke kako vlast nastavlja po uhodanim mehanizmima predizbornih zloupotreba.

Jučerašnjim otvorenim pismom Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović, rukavice u lice direktno je bacio samom premijeru Milu Đukanoviću, koga smatra odgovornim za opstrukcije u obavljanju svoje čelne funkcije u crnogorskoj policiji.

U složenom predizbornim mozaiku čini se da će se koplja najviše lomiti oko biračkih spiskova.

Pitanje regularnosti biračkih spiskova u susret parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 16. oktobra, posebno je izoštreno nakon što je najviša funkcionerka MUP-a zadužena za informacioni sistem Nataša Starovlah Knežević odbila da izvršava instrukcije Ministra unutrašnjih poslova iz redova opozicije.

Bio je to povod da Danilović uputi otvoreno pismo premijeru Đukanoviću na koga svaljuje svu odgovornost za navodne opstrukcije u svom radu, prije svega na sređivanju biračkih spiskova, što je posao u nadležnosti Ministra policije a koji je nedavno naložio da se iz registra glasača izbriše više od 1.200 imena.

Goran Danilović
Goran Danilović

Član Parlamentarnog odbor za praćenje izbornog procesa Neven Gošović, iz redova opozicionih Demokrata, naglašava da je tačan i ažuran birački spisak uslov da bi izbori bili zakoniti.

"Opstrukcija dostave podataka nadležnim organima od bilo kog lica zaduženog za vođenje biračkog spiska je nedopustiva i pojačava sumnju da se birački spisak ne vodi zakonito i tačno, kao i da se opstrukciji pribjegava upravo sa ciljem da se izbjegne otkrivanje nezakonitosti u vođenju biračkog spiska. Ministarstvo unutrašnjih poslova mora pred očima javnosti otkloniti svaku dilemu u pogledu tačnosti vođenja biračkog spiska", kaže Gošović.

Birački spisak je glavni garant regularnosti izbora, saglasan je sa Gošovićem član Koordinacionog odbora MUP-a za praćenje primjene izbornog zakonodavstva iz redova opozicione Socijaldemokratske partije Miodrag Radović.

Ključan pokazatelj da li je vlast spremna da biračke spiskove dovede do potpune regularnosti je potpuno funkcinisanje AFIS sistema za kontrolu autentičnosti biračkog spiska.

"To je nešto što je najmjerodavnije za provjeru biračkog spiska, jer AFIS sistem upoređuje podatke i eliminiše duple otiske, dupla dokumenta i slično. Ono što je najvažnije ovoga momenta, meni se makar tako čini, jeste da Koordinaciono tijelo utvrdi sve probleme i, krucijalno, kroz AFIS sistem utvrdi da li takvih problema i dalje ima unutar biračkog spiska, u kojoj mjeri, tačnim ciframa i, naravno, svim ostalim pratećim podacima", ističe Radović.

Konflikti unutar MUP-a štete izbornom procesu

Sa druge strane Ljuiđ Ljubo Škrelja iz vladajuće Demokratske partije socijalista odbacuje optužbe kako njegova partija pokušava da spriječi opoziciju da dovede u red biračke spiskove i iz njih izbaci duple glasače, one nepostojeće ili fantom, preminule a koji su i dalje na spisku za glasanje glasača ili one koji su crnogorski državljani ali koji u domovini navodno borave jedino pred svake izbore u organizaciji i o trošku vladajuće partije.

"Sve je opoziciji na stolu – i birački spiskovi i sve ono što bi trebalo da se eventualno otkloni, što i ja smatram da birački spisak ima potreba da se radi. Neću da budem arbitar, ali treba izaći za egzaktnim podacima, ko je u kom segmentu eventualno pogriješio i da se to sredi. Demokratskoj partiji socijalista je izuzetno stalo da ovi izbori imaju puni legalitet i legitimitet", pojašnjava Ljuiš Ljubo Škrelja.

Bilo kako bilo, sve bliži izbori zatežu odnose u Vladi izbornog povjerenja, ali i u odnosima vlasti i opozicije.

Politički analitičar Zlatko Vujović iz Nevladine organizacije CEMI, koja je takođe članica Koordinacionog tijela za praćenje izbornog procesa, u izjavi za Javni medijske servis ocijenio je kako konflikti unutar MUP-a nanose štetu kompletnom izbornom procesu.

Zlatko Vujović
Zlatko Vujović

"Moguće je da su za neke stvari u pravu i gospođa Starovlah i gospodin Danilović, ali ovaj potez da osoba koja je zadužena u dugom periodu za vođenje biračkih spiskova odbija da postupa po nalogu ministra, nanosi dosta štete kompletnom procesu i budi određenu sumnju", ocjenjuje Vujović.

Ostaje da se vidi koliko će u raspetljavanju zamršenog predizbornog klupka pomoći Koordinaciono tijelo Ministarstva unutrašnih poslova zaduženo za praćenje izbornog procesa, kao i Parlamentarni Odbor za kontrolu primjene izbornog zakonodavstva, čija je konstitutivna sjednica zakazana za 15. avgust.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG