Dostupni linkovi

Biovještački organi spasit će milione života


Ilustracija
Ilustracija
Ruski naučnik Konstantin Agladze pomogao je japanskim biolozima u stvaranju biovještačkih organa - prvi put to je učinjeno od matičnih ćelija tkiva živog ljudskog srca.

Novo dostignuće medicine pomoći će u spašavanju miliona života. To je proboj ne samo za transplantologe, već i za farmaciju: biovještački organi će pomoći da se isprobaju lijekovi.

Srčani mišić formira se prema etapama. Prvo se ćelije sakupljaju u pulsirajuće razjedinjene kapi, koje zatim same bez spoljnog djelovanja nalaze jedna drugu i ujedinjuju se u tkivo.

Naučnici Univerziteta Kjoto bavili su se pet godina stvaranjem živih ljudskih organa. Četiri godine projekat koordiniše ruski profesor Konstantin Agladze, šef laboratorije nanokonstrukcije kompleksa bjelančevina naučnog centra "Nanofizika" Moskovskog fizičko-tehničkog instituta.

Kao izvor genetskog materijala rusko-japanska naučna grupa uzela je indukovane matične ćelije. Od njih se sastoji embrion u početnoj fazi razvoja. Upravo one su prethodnice organa ljudskog tijela.

Naučnicima pod rukovodstvom profesora Agladzea pošlo je za rukom da pronađe hemijsku supstancu koja pokreće mehanzam transformacije. Od svake stotine indukovanih protoćelija - 80 postaju ćelije srca.

Optimalna temperatura čuvanja ćelija je 37 stepeni. Da bismo se uvjerili da je tkivo srca živo, treba ga staviti pod elektronski mikroskop. Prilikom uvećanja od nekoliko miliona puta vidi se da tkivo vrši kontrakcije.

Prema riječima Konstantina Agladzea, konstruisano srčano tkivo bit će korišteno u dvije svrhe. Kao prvo, na njemu će biti testirani lijekovi. Kao drugo, ugojene ćelije moći će da se implantiraju u bolesno srce.

Što se tiče vještačkog stvaranja živog tkiva za transplantaciju, prema mišljenju naučnika, za to će biti potrebno tri do četiri godine.
XS
SM
MD
LG