Dostupni linkovi

Biografije republikanskih kandidata


Mitt Romney
Mitt Romney
V. Mitt Romni (V. Mitt Romney ) je republikanski kandidat za predsednika, rođen 1947. u Detroitu (Mičigen).

Njegov otac Džordž V. Romni (George Romney) je bio guverner Mičigena i jednom se kandidovao za predsedničku nominaciju Republikanaca. Njegova majka Leonor se kandidovala i izgubila na izboru za američki senat.

Generacije Ronmijevih pripadale su Crkvi Isusa Hrista svetaca poslednjih dana, takođe poznatoj kao Mormonskoj crkvi. Nakon što je diplomirao na Brigham Jang univerzitetu 1966. godine u državi Juta, u kojoj živi najviše mormona, Romni je proveo oko dve godine kao mormonski misionar. 1975. godine je magistrirao pravo i biznis na Harvardu, a dve godine kasnije počeo da radi u firmi Bejn & Kompani, globalnoj kompaniji za menadžment konsalting. Uznapredovao je do direktorskog mesta pre nego što je bio jedan od osnivača svoje privatne kompanije, Bejn Kapital.

1994. godine neuspešno je pokušao da obori američkog senatora Teda Kenedija (Ted Kennedy). Romni je bio izabran za organizatora Olimpijskih igara u Solt lejk sitiju 2002. godine. Bio je izabran za guvernera Masačusetsa 2003. godine. 2007. se kandidovao i izgubio nominaciju za republikanskog predsedničkog kandidata.

Njegova neto imovina je procenjena na 200 miliona dolara. Sa svojom suprugom En ima petoricu odraslih sinova.

******************************************************
Pol Rajan
Pol D. Rajan (Paul D. Ryan), republikanski kandidat za potpredsednika, rođen je 1970. godine u Viskonsinu koji i predstavlja u Predstavničkom domu Kongresa. Rajanov pradeda, Patrik Vilijam Rajan (Patrick William Ryan), osnovao je građevinsku kompaniju 1884. godine koja radi i dan-danas. Rajan je u toj kompaniji radio pre nego što je 1998. izabran u Kongres i tako postao drugi najmlađi član Predstavničkog doma u to vreme.

Diplomirao je na Univerzitetu u Majamiju i radio kao pomoćnik za nekoliko američkih senatora, pre nego što je i sam postao zakonodavac.

Rajan je bio reizabran šest puta i trenutno predsedava Odborom za budžet. Oženjen je advokatom Džejnom Litl (Jane Little) sa kojom ima troje dece.
XS
SM
MD
LG